16 September 2024

Grătarul ideal pentru weekend-ul petrecut acasă sau la picnic

0

Mergem la grătar weekend-ul acesta? Este o întrebare des întâlnită în rândul familiilor, indiferent de alte considerente sociale sau intelectuale.

Grătarul este un prilej de întâlnire cu prietenii, cu rudele acasă sau pur și simplu prilej de a ieși la iarbă verde, la picnic. Fotbal, politică, fapt divers și grătar sunt câteva dintre subiectele de discuție la care ne pricepem cu toții.

Dacă la primele 3 doar trebuie să exprimăm păreri, la grătar nu este atât de simplu pe cât pare. Trebuie să știi ce grătar să alegi, cum să aprinzi focul și să-l întreții și cât timp să ții carnea pe grătar să aibă un gust și o savoare aparte.

Carnea sau legumele gătite la grătar sunt mult mai sănătoase și mai gustoase, deoarece grăsimea este îndepărtată treptat în timpul coacerii.

Fiind o sursă de foc, grătarul trebuie instalat și supravegheat constant, indiferent de spațiul în care se amplasează, în propria curte, în pădure sau pe marginea apei, doar în spațiile amenajate. Este indicat să existe lângă grătar un extinctor sau apă și să nu uităm să ne adunăm deșeurile.

1. Tipuri de grătare

Ținând seama de tipul de alimentare, grătarele se împart în mai multe categorii.

Cele mai comune grătare de exterior sunt cele pe cărbune sau lemne, dar poți folosi și o butelie cu gaz pentru a pregăti un grătar bun.

Când alegi un grătar de exterior trebuie să ții cont de numărul de persoane care participă în mod constant la grătar, de amplasarea lui sau de tipul de alimente care urmează să fie gătite.

2. Grătarul pe gaz

 

gratar pe gaz

Acesta este cel mai facil tip de grătar, pentru că este nevoie doar de grătar, o butelie cu gaz, care se reîncarcă, carne și legume proaspete. Ai avantaje multiple folosind grătarul pe gaz. Aprinderea se face doar apăsând pe un buton și deschizând robinetul de gaz al buteliei. Uiți de brichete, de chibrituri, de tăiat lemne, de cumpărat sacul cu cărbuni și mai ales de timpul de așteptare sau de vreme, indiferent că plouă sau ninge, tu poți aprinde grătarul. Poți regla temperatura de coacere și după ce ai terminat grătarul, îl cureți cu o perie de metal.

Înainte de a utiliza pentru prima dată grill-ul cu gaz lasă-l să ardă pentru aproximativ 15 minute înainte de pune produsele pe el. Lucrul acesta este necesar pentru a îndepărta posibilele reziduuri rămase în urma procesului de fabricație. Unge-l de fiecare dată cu ulei și curăță constant orificiile arzătoarelor, pentru a nu se înfunda.

3. Grătarul pe cărbuni / lemne

gratar pe carbuni

Grătarul pe cărbuni sau lemne este cel mai comun tip de grătar, pentru că are un preț de achiziție mai mic decât cel pe gaz. Acesta dă preparatelor din carne sau legume un gust specific, de afumat, fiind crocante. Atunci când utilizezi pentru prima dată grătarul pe cărbune încinge cărbunii, lasă-i să mocnească continuu timp de aproximativ jumătate de oră. Curăță grătarul după fiecare utilizare, imediat ce acesta s-a răcit, folosind o perie pentru grătar adecvată.

4. Accesorii pentru grătar

accesorii gratar

Pentru ca totul să fie perfect alege din gama noastră de accesorii pentru grătar ceea ce îți trebuie, de la clește, furculiță, până la un șorț cu 8 ustensile.

Weekend plăcut! Și, poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *