Prothrombina este o proteina plasmica produsa de ficat, ulterior devinind thrombina, o enzima din sangea care se coaguleaza. Cand o persoana are o rana ce sangereaza, vitamina K este cea care cauzeaza productia prothrombinei, pentru a incetini sangerarea. De fapt, este esentiala pentru a incepe coagularea sangelui si sa ajute corpul sa repare ranile. Ea schimba glucoza in glicogen, un component de culoare alba depozitat in ficat si muschi ca sursa de energie.

Exista trei tipuri diferite de vitamina K. Prima este K1, cunoscuta ca si filochinona, un lichid uleios gasit in legumele cu frunze, orez si ficatul de porc, si este esentiala pentru coagularea sangelui. Apoi K2, sau menachinona, este formata de bacteria naturala din intestinul gros. Iar K3, menadiona, este o forma artificiala. Aceste trei vitamine ajung in ficat unde creeaza substantele coagulante.

Nota : Corpul are o funcie care incearca sa diminueze o lovitura sau taietura intr-o persoana sanatoasa. Acest proces este numit homesostaza (incetarea sangerarii unui organ sau parte a corpului prin formarea unui cheag ce opreste sangele). Dar in persoanele cu hemofilie, sangele nu formeaza cheaguri, deoarece una sau mai multe proteine care o formeaza si care repara ranile sunt defecte, sau lipsesc in totalitate.

Cele mai bune surse naturale ale vitaminei K sunt legumele cu frunze – precum spanacul, varza, conopida, broccoli, asparagus – galbenusul de oua, ovaz, soia, secara si grau. Dar deoarece bacteriile naturale din intestine creeaza una din formele vitaminei, este extrem de rar ca o persoana sa aiba acesta boala; din acesta cauza, majoritatea oamenilor nu are nevoie de suplimente.

In afara de functia principala, cea de a ajuta la coagularea sangelui, vitamina K1 joaca un rol important in constructia oaselor. Este necesara sa retina calciul in oase si sa-l redistribuie unde este nevoie de el.

Desi lipsa de vitamina K este un lucru relativ rar, sunt niste grupe de oameni care sufera de ea. Nou-nascutii pot sa nu aiba destula, din cauza bacteriilor care o produc insuficiente din intestine. Majoritatea nou nascutilor din tarile moderne primesc o injectie cu vitamina K, care ii ajuta pana cand procesul natural isi face efectul.

Acesta este unul din cele putine suplimente luate de aproape fiecare persoana. Din cauza absorbitei scazute de vitamina K in persoanele mai in varsta, este nevoie de un supliment. Antibioticiele pot cauza deficienta din cauza ca acestea impiedica absorbtia de vitamina K si omoara bacteriile din intestine, atat cele bune cat si cele daunatoare.

Vitamina K previne excretia calciului prin urina si poate accelera vindecarea fracturilor, pe langa ca ajuta sistemul imunitar. Ajuta la functionarea corecta a ficatului, la prevenirea unor forme de cancer, la prevenirea osteoprozei si poate de asemenea creste rezistenta la infectii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *