11 December 2024

TOP 4 sfaturi financiare: Cum să NU rămâi cu buzunarele goale anul acesta

0

Rezoluțiile de Anul Nou devin un obicei pentru mulți oameni, însă statisticile arată că promisiunile făcute la început de an sunt foarte greu de respectat. Deși cea mai populară rezoluție este aceea de a face mai multă mișcare, mulți dintre noi promitem să ne străduim să obținem o situație financiară mai bună. Iată un set se sfaturi de urmat pentru un 2024 mai responsabil din punct de vedere financiar.

Dacă cineva dorește să își îmbunătățească situația financiară pentru anul 2024, există câțiva pași pe care experții recomandă să îi urmeze. În primul rând, creați un buget. Stabilirea unei strategii de economisire și de investiții în timpul anilor de activitate este, în general, cea mai bună modalitate de a vă spori valoarea netă și de a vă ajuta să atingeți multe dintre cele mai importante obiective de-a lungul vieții.

La începutul fiecărui an, priviți în viitor și planificați pentru cele mai importante cheltuieli care vor urma. Banii necesari pentru a susține copiii la facultate, o mașină nouă sau chiar o casă sunt lucruri care trebuie planificate cu atenție.

Planificați urgențele

Atunci când priviți în viitor, este important să planificați și urgențele. Ultimii ani ne-au arătat cum pot apărea din senin cheltuieli neașteptate, care nu pot fi controlate de noi. Inflația, facturile mari la electricitate și căldură au afectat bugetele familiilor din întreaga lume. Este important să aveți banii necesari pentru a supraviețui unei perioade dificile. Începeți să economisiți până când aveți puși deoparte bani pentru cel puțin 3 până la 6 luni de cheltuieli.

Un fond de urgență reprezintă o anumită sumă de bani economisită cu scopul de a o folosi atunci când te confrunți cu situații neprevăzute care presupun anumite cheltuieli. Deși specialiștii în finanțe recomandă ca fondul de urgență să fie egal cu suma a cel puțin 6 salarii, această valoare poate fi modificată în funcție de stilul tău de viață.

Gestionați-vă datoriile

Întrucât datoria este un instrument și modul în care o utilizați o face bună sau rea, este important să o țineți sub control. Există o diferență între cât de mult puteți împrumuta și cât de mult ar trebui să împrumutați. Fiți cu ochii pe modul în care puteți rambursa datoria și asigurați-vă că aveți mijloacele necesare pentru a o face. De asemenea, vedeți dacă rambursarea accelerată vă poate economisi mulți bani din dobânzi.

Când vorbim despre ce înseamnă o „pagubă” financiară, cei mai mulți dintre români (36%) spun că nu pot să își revină dacă trebuie să scoată din buzunar mai mult de 1.000 de euro.

Începeți să investiți

Nu în ultimul rând, începeți să investiți. După ce v-ați pus în ordine finanțele casei, priviți spre viitor și creați un plan de investiții. Dar mai întâi încercați să înțelegeți care este apetitul dumneavoastră pentru risc. După aceasta, existența unui plan vă va ajuta să rămâneți disciplinat în investiții.

Găsiți un broker sau o platformă de investiții de renume. Urmați-vă planul și ajustați-l în funcție de necesități. Fiți disciplinat și încercați să învățați cât mai multe despre instrumentele de investiții care vă pot duce spre obiectivul dumneavoastră. Creați-vă obiceiul de a investi.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *