Acţiunile Raiko Transilvania au fost suspendate de la tranzacţionare

0
  • Compania nu a publicat raportul anual şi cel semestrial pentru anul trecut
  • ASF a amendat Raiko anul trecut cu 52.400 lei, pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare

Acţiunile producătorului de sisteme pluviale RKOT (RAIKO TRANSILVANIA S.A.) au fost suspendate de la tranzacţionare pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare periodică, conform informaţiilor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit Codului bursei şi a Regulamentului ASF nr. 8/2018, companiile listate trebuie să transmită către BVB raportul anual în termen de cel mult patru luni de la încheierea perioadei de raportare. Pentru raportul semestrial, perioada este de trei luni.

Anul trecut, Raiko nu a publicat raportul anual şi semestrial.

Abia la sfârşitul lunii octombrie, compania condusă de polonezul Tomasz Kurcin a publicat rezultatele financiare preliminare pentru 2022, întârzierea fiind cauzată, conform celor prezentate în raport, de un accident suferit de Kurcin, urmat de câteva operaţii la coloană.

Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancţionat în două rânduri Raiko Transilvania pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare, cu suma totală de 52.400 lei.

În perioada iulie – august 2022, în urma unei mulţimi de tranzacţii, deţinerea lui Kurcin în Raiko s-a diminuat de la 18,21%, la 4,6%, sub pragurile de 15%, 10% şi 5%, ce trebuie raportate potrivit Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, în termen de câteva zile de la efectuarea operaţiunilor. Or, Kurcin a raportat, în decembrie 2022, că mai deţine în mod direct numai 350 de acţiuni ale companiei.

“Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 0,693 milioane de lei, din care 0,691 milioane de lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobândă pe o durată de patru ani companiei Raiko Transilvania, pentru a ajută cash-flow-ul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare”, se arăta în raportul companiei din decembrie 2022 de la BVB.

Administratorul Raiko a motivat lipsa informărilor anterioare prin faptul că “nu a înţeles obligaţiile de raportare”. Dar, ASF a respins motivul lui Kurcin deoarece, în perioada august 2021 – februarie 2022, investitorul Marius Alexe a semnalat scăderea sub pragurile de 33%, 25% şi 20% deţinere în Raiko, rapoartele fiind semnate chiar de administator.

Pentru neraportarea scăderii deţinerii în companie sub pragurile indicate de legislaţia în vigoare, ASF l-a amendat anul trecut pe Kurcin suma de 13.800 de lei.

În prezent, cel mai mare acţionar al Raiko Transilvania este TAX & Capital Advisors, societate controlată de Kurcin şi care are o deţinere de 35% din Raiko.

Înainte suspendării acţiunilor de la tranzacţioanre, evaluarea bursieră a producătorului de sisteme pluviale se ridica la circa 1,6 milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *