Pleci la mare? Trebuie să știi cum operează hoții

0

hoti_pe_litoral_75860500Cele mai multe furturi pe litoral au loc din maşini, urmate de camere de hotel şi plaje, iar hoţii caută telefoane mobile, aparatură electronică şi bani, având nevoie de 30 de secunde pentru a sparge un automobil şi de un minut pentru a intra într-o cameră de hotel de la etajul 1 cu geamul deschis.

“Cele mai multe furturi înregistrate pe litoral în lunile iunie şi iulie au avut loc din maşini. Hoţii sparg o maşină chiar şi dacă văd o pungă goală, iar totul durează maxim 30 de secunde”, a declarat subcomisarul de poliţie Carmen Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Constanţa.

Ea a adăugat că pe locul doi sunt camerele de hotel de la parter şi etajul I, unde turiştii lasă geamurile sau balcoanele deschise. În acest caz, o spargere nu durează mai mult de un minut.  “În autototurisme, în 90% din cazuri se fură pentru că sunt lăsate la vedere bunuri de valoare”, a mai spus oficialul din Poliţie. Pe locul trei sunt furturile de pe plajă, iar un obiect poate dispărea dacă este lăsat nesupravegheat doar câteva secunde. Cele mai căutate obiecte de către hoţi sunt telefoanele mobile scumpe, pentru că sunt uşor de sustras şi de vândut. Acestea sunt urmate, în topul furturilor, de obiectele electronice şi de bani.

“Îi sfătuim pe turişti să nu mai lase bunuri de valoare în maşini, în camere sau pe plajă şi să încuie uşile şi geamurile camerelor atunci când pleacă. Dacă intră în apă, să lase telefonul mobil operatorului de plajă, nu în grija vecinilor, iar când pleacă din camere să lase aparatura electronică sau banii în cutia de valori a hotelului”, a spus şerbănescu.

Ea a adăugat că, din nefericire, majoritatea hoţilor sunt minori. Mulţi dintre infractori sunt “sezonieri’, pentru că nu locuiesc în Constanţa şi vin special pentru furturi în sezonul estival. În această perioadă se află în fiecare zi în staţiunile de pe litoral aproape 100.000 de turişti, iar pe parcursul întregului sezon ajung la mare aproape 2 milioane de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *