20 September 2024

Perceptia selectiva este o functie constituita din doua forte distincte, dar dependente una de cealalalta, acestea sunt:

* forta extrinseca;

* forta intriseca;

Fortele extrinseci fac parte din mediul exterior consumatorului. Ele pot fi controlate sau cel putin influentate de firmele care utilizeaza vanzarea directa. Acestea includ:

* unde este expus consumatorul unui mesaj publicitar. Televiziunea, de exemplu, este un mijloc publicitar suparator. Daca nu exista alti factori care sa distraga atentia intr-o camera cu televizorul pornit, consumatorul va observa mai mult ca sigur reclamele in comparatie cu cele plasate, sa spunem, pe planourile publicitare de la un eveniment sportiv important. In acest context, firma
care utilizeaza vanzarea directa sa aprecieze valoarea inserari si a anunturilor publicitare expediate prin posta. Ambele metode sunt considerate mijloace de publicitate inoportune sau mai bine zis incomode din punctul de vedere al interactiunii acestora cu consumatorii, chiar daca aceasta ar insemna doar sa le arunce. Desigur, daca publicitatea este directionata mediocru (audienta gresita, amplasarea gresita), consumatorii pot parasi incaparea sau pot sa nu acorde atentie anuntului publicitar.

*cand este expus consumatorul unui mesaj publicitar. Este mult mai probabil ca mesajele publicitare sa fie vazute si intelese de consumatori atunci cand sunt odihniti si este putin probabil ca atentia lor sa fie captata de alte anunturi publicitare. Cei care se simt odihniti de dimineata sunt mai mult predispusi sa acorde atentie anunturilor publicitare expediate prin posta. Si totusi, nu toti consumatorii primesc corespondenta de dimineata, facand astfel inevitabil ca firmele care utilizeaza vanzarea directa sa treaca peste acest aspect;

*la ce este expus consumatorul. Acest aspect este afectat de factori, ca de exemplu dimensiunea reclamei, amplasamentul acesteia sau izolarea ei de alte influente. Evident, reclamele mari tind sa capteze mai multa atentie decat cele mici(desi captarea atentie nu este direct proportionala cu marimea reclamei). Pozitionarea unei reclame pe pagina unui ziar influenteaza atentia pe care o acorzi reclamei. Reclamele plasate in partea de sus a pagini tind sa se bucure de mai multa atentie in comparatie cu cele din josul paginii respective. Anunturile plasate in partea stanga a paginii atrag mai multa atentie in comparatie cu cele din partea dreapta.

De asemenea, gradul de izolare a comunicari afecteaza perceptia. Deci, un anunt care contine numai o oferta
va atrage mai multa atentie decat un anunt care contine mai multe oferte.

In postul urmator vom vorbi despre fortele intrinseci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *