Au fost stabiliti primii europarlamentari romani

0

Senatorii si deputatii au aprobat joi cu o singura abtinere, lista celor 35 de europarlamentari care vor reprezenta Romania in Parlamentul European. Timp de cinci luni, de la 1 ianuarie 2007 pana in luna mai, acestia vor indeplini un mandat dublu. Pe de o parte vor fi parlamentari in forul legislativ intern, iar pe de alta vor reprezenta Romania in PE.

Cu toate acestea, legea privind organizarea alegerilor pentru PE este departe de a fi finalizata.

Potrivit Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa-si desemneze pana la 1 ianurie 2007 reprezentatii in Parlamentul European. Conform unei intelegeri intre partidele politice, s-a stabilit ca alegerile pentru europarlamentari sa se desfasoare pe data de 13 mai 2007.

Pana la data validarii mandatelor primilor alesi europeni, reprezentantii Romaniei vor fi euroobservatorii desemnati de formatiunile parlamentare, numarul acestora fiind in raport direct cu ponderea din legislativ.

Grupurile parlamentare PSD, UDMR, PD si minoritatile alta decat cea maghiara au mentinut pentru functia de europarlamentar aceiasi oameni care sunt in prezent euroobservatori. In schimb PNL, PC si PRM au facut modificari din lista euroobservatorilor pentru ca unii dintre acestia fie au plecat la alte partide, fie, in cazul PNL, au aderat la Platforma Stolojan.

Astfel, PNL a decis sa il inlocuiasca pe senatorul Nicolae Vlad Popa, care a aderat la platforma liberala, cu senatorul Gheorghe Vergil Serbu. PRM l-a schimbat pe Vlad Hogea, care a demisionat din partid, cu deputatul Cristian Stanescu, iar PC l-a numit pe Eduard Helving in locul lui Dumitru Becsenescu, care a plecat din partid.

Lista europarlamentarilor, pe grupuri politice

Alianta D.A. PNL-PD
Adrian Cioroianu
Alexandru Mortun
Gheorghe Vergil Serbu
Maria Petre
Radu Tarle
Roberta Anastase
Marius Jean Marinescu
Mircea Cosea
Adina Valean
Tiberiu Barbuletiu
Ovidiu Silaghi
Monica Ridzi

PSD

Titus Corlatean
Gabriela Cretu
Cristian Dumitrescu
Dan Mihalache
Ioan Mircea Pascu
Radu Podgoreanu
Daciana Sarbu
Adrian Severin
Alexandru Athanasiu
Corina Cretu
Vasile Dancu
Adriana Ticau

PRM

Eugen Mihaescu
Viorica Moisiuc
Petre Popeanga
Daniela Buruiana
Cristian Stanescu

UDMR

Konya Hamar Sandor
Kelemen Attila
Szabo Karoly

PC

Silvia Ciornei
Eduard Hellvig

Grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara
Ovidiu Gant

HotNews.ro, L. Parvu, 23 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *