LIKE la pagina pentru a continua!emag tinar depurtat mycloset emag flanco fashionup
Arhivă Stiri

Wednesday, October 27, 2021

Otopeni inghite Baneasa pe un milliard

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a elaborat proiectul unificarii Aeroporturilor Baneasa si „Henri Coanda”. Exista temeri ca este agreat falimentul primului, un aeroport mic, dar cu terenuri valorind un miliard de euro.

Un proiect de hotarire care nu este publicat pe site-ul Ministerul Transporturilor, dupa cum obliga legea, ofera statului actionar posibilitatea de a scoate la vinzare cladiri, spatii si terenuri ale companiei rezultate din fuziune.

Conducerea acesteia va putea hotari „gajarea, inchirierea sau desfiintarea unitatilor“ subordonate, adica a oricaruia dintre cele doua aeroporturi actuale, care vor deveni simple puncte de lucru. Baneasa va fi obligat sa participe la modernizarea Otopeniului, insa nu se spune nimic despre vreo investitie care sa fie facuta in primul.

Berceanu, urmasul lui Aleodor Frincu

Proiectul a fost lansat in mai 2000 de actualul sef al Cancelariei primului-ministru, Aleodor Frincu, pe vremea cind era secretar de stat la Transporturi. Baneasa trebuie sa fie o rezerva a Aeroportului Otopeni, spunea la acel moment Aleodor Frincu.

Radu Berceanu nu are intentii cu mult diferite si spune ca Baneasa este potrivit zborurilor de elicoptere si de avioane mici “care nu fac zgomot”. Fuziunea este justificata de Berceanu prin „concurenta prosteasca“ pe care si-o fac aeroporturile, „fiecare tinind preturile jos“ in defavoarea celuilalt.

Este absurd, deoarece Aeroportul Baneasa nu are bani sa-si repare pista, spune ministrul. „In prezent, pe Baneasa aterizeaza jeturi de business care platesc taxe foarte mici fata de restul Europei, deci acestea vor trebui sa plateasca taxe mai mari“, explica Berceanu.

Aterizarea, mai scumpa

Unificarea va creste taxele platite de companiile aeriene pentru folosirea pistei. Efectul va fi izgonirea celor zece companii aeriene pe alte aeroporturi si ulterior o pierdere de venituri care va atrage falimentul, se tem sindicatele. „Credem ca se urmareste falimentarea aeroportului. Nu s-a prezentat nici un studiu de rentabilitate asupra masurii.

Desfiintarea aeroportului va elimina restrictiile de construire de pe o suprafata invecinata de 2.000 de ha“, acuza Stefan Mladin, lider sindical la Aeroportul Baneasa.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, 12 sep 2006Comment Form

  • coconu florin: Buna ziua. Sunt din Braila si am 37 de ani. De 22 de ani sunt dependent de caru
  • sorin: Buna seara,stiind ca suntei un om cu mare credinta in dumnezeu,si un familist co
  • Bogdan: Multumesc mult, chiar ma ajuta mult site-ul :)
  • Corina: Buna ziua. Am o biblie foarte veche pe care am obtinut-o cu greu in urma unui vi
  • mircea tocaciu: ASI DORI SA VORBESC CU DOMNIA SA SI SA-I MULTUMESC CE AFACUT PENTRU STEAUA SINT