17 September 2024

Conducerea Roca Industry vrea să divizeze valoarea nominală a acţiunii şi să emită obligaţiuni

0

Compania ROC1 (ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A.) doreşte să atragă până la 50 milioane lei, pentru finanţarea achiziţiei unor societăţi

Acţionarii holdingului de materiale de construcţii Roca Industry (ROC1) sunt convocaţi, în data de 2 septembrie, pentru aprobarea divizării valorii nominale a acţiunilor societăţii şi lansarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative, coform unei informări a emitentului publicată pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Raportul de divizare propus este de unu la zece, ceea ce înseamnă că valoarea nominală a acţiunii se va modifica de la zece lei pe titlu la un leu pe titlu, iar capitalul social al Roca Industry, în valoare de 248,67 milioane lei, va fi compus din 248,67 milioane de acţiuni, conform informaţiilor din convocator.

Potrivit documentelor justificative publicate pe site-ul companiei, motivele divizării acţiunilor sunt legate de diversificarea bazei de investitori, îmbunătăţirea lichidităţii, flexibilitate mai mare pentru acţionari şi creşterea preţului acţiunilor.

“Un preţ mai mic pe acţiune face investiţia în acţiunile companiei mai accesibilă pentru investitorii de retail, astfel că Roca Industry poate atrage un spectru mai larg de investitori, inclusiv pe cei care pot fi reticenţi să investească într-o singură acţiune cu preţ ridicat”, se arată în documentele aferente AGA. “Prin reducerea preţului acţiunilor Roca Industry şi printr-un grad mai ridicat de accesibilitate, este de aşteptat ca numărul tranzacţiilor şi volumul acestora să crească, sporind astfel lichiditatea pe piaţă. Totodată, creşterea lichidităţii este de aşteptat să reducă diferenţa dintre preţul oferit şi cel cerut (bid-ask spread), contribuind astfel la un cost mai redus de tranzacţionare pentru investitori”.

În plus, conducerea Roca Industry consideră că acţiunile companiei sunt subevaluate, luând în considerare valuarea de piaţă a întregului holding şi potenţialul de creştere şi de dezvoltare al filialelor sale. “Conducerea se aşteaptă ca cererea şi oferta pentru acţiunile Roca Industry să crească, ceea ce ar putea conduce la o valoare de piaţă mai mare a companiei, mai aproape de valoarea obţinută în urma unei analize fundamentale”, se mai menţionează în documente.

Tot în data de 2 septembrie, acţionarilor Roca Industry li se va supune la vot aprobarea unui program – derulat într-una sau mai multe runde – de emisiune de obligatiuni corporative în valoare nominală totală maximă de 50 milioane lei sau echivalentul acestei sume în euro. Dobânda anuală va fi de până la 12%, cu o scadenţă de minim trei ani si maxim cinci ani pentru fiecare emisiune, obligaţiunile putând fi răscumpărate anticipat la iniţiativa societăţii.

Titlurile vor fi oferite prin oferte publice şi/sau plasamente private, programul fiind valabil pe o perioadă de doi ani de la data aprobării acţionarilor.

“Obligaţiunile au ca scop finanţarea de achiziţii integrale sau parţiale de noi companii pentru diversificarea şi optimizarea sinergetică a portofoliului investiţional al societăţii”, se menţionează în convocator.

Potrivit documentelor AGA, managementul Roca Industry are în analiză iniţială potenţiale noi companii care pot să îndeplinească criteriile pentru a intra sub umbrela holdingului, fără însă să existe negocieri avansate.

Alt punct de pe ordinea de zi a adunării acţionarilor de la începutul lunii septembrie este legat de prelungirea cu o perioadă suplimentară de trei ani a scadenţei unor împrumuturi astfel: două împrumuturi către Colorock13 SRL (societate radiată ca urmare a fuziunii prin absorbţie de catre Sarcom – actuala Evolor) în sume de 24 milioane lei şi 5,1 milioane lei; un împrumut către Doorsrock4 SRL (societate radiată ca urmare a fuziunii prin absorbţie de catre EED) în sumă de 0,35 milioane euro; un împrumut către Nativerock1 SRL (societate radiată ca urmare a fuziunii prin absorbţie de catre DIAL) în sumă de 6,5 milioane de euro, din care şapte milioane de euro au fost convertiţi în capitalul social al DIAL; un împrumut către DIAL în sumă de 1,2 milioane de euro; împrumuturile preluate de societate în calitate de cesionar, ca urmare a încheierii contractului de cesiune de creanţe cu Roca Investments faţă de ELP, în sume totale de 1,06 milioane de euro şi 2,03 milioane de lei; precum şi împrumutul acordat societăţii de către Roca Investments, în sumă de 1,2 milioane de euro.

ROCA Industry este holdingul de materiale de construcţii al ROCA Investments, ce deţine circa 66% din companie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *