Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

0

1417685961ab2469e3Dacă în cursul anului au făcut mai multe năzdrăvănii, în aceste zile încearcă să fie mai cuminți, pentru că Moșul să nu le aducă numai o nuielușă, simbol al faptului că nu au fost cuminți. Este o sărbătoare aparte, care pregătește sărbătoarea Crăciunului, asociată de cei mici tot darurilor.

Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată la față. Este o ușurare, dar și o mare teamă pentru cei mici. Dacă Moș Crăciun le cere să le spună o poezie sau un cântecel și îi întreabă direct dacă au fost sau nu cuminți, pe Moș Nicolae nu trebuie să-l încânte în niciun fel.

Moșul știe ce au făcut ei tot anul și-i va recompensa așa cum crede de cuviință. Așa că încearcă să alunge cât de mult pot somnul pentru a pândi momentul în care Moșul vine să le pună ceva în ghetuțe, deși niciodată nu reușesc.

Sfântul Nicolae, iubitor și protector al copiilor

Sfântul Nicolae este însă un iubitor și un protector al copiilor în întreagă tradiție creștină. Așa se face că în loc să se teamă de Moș Nicolae că le-ar putea aduce o nuielușă, copiii ar fi bine să fie învățați despre cine este și ce minuni a făcut de-a lungul vieții și după moartea lui.

Despre cum a ajutat un tata sărac să-și mărite cele trei fețe și să nu le îndrume pe drumul desfrâului, dăruindu-i câte un săculeț de aur pentru fiecare, sau despre cum i-a înapoiat copilul răpit unei mame care se rugase la Sfânt neîncetat timp de un an. Alte mărturii vorbesc de ajutorul pe care copii care s-au rugat Sfântului Nicolae l-au primit atunci când au avut de trecut examene dificile.

Astfel, Sfântul Nicolae nu este un personaj de care cei mici să se teamă, ci este un protector al copiilor și îi ajută pe cei care se roagă lui. Este, din păcate, o greșeală frecvență a părinților care le insuflă celor mici, fără să-și dea seamă, spaimă de Moș Nicolae, fără să înțeleagă că este în natură copiilor să facă tot felul de năzdrăvănii. Mai bine ar fi că ei să fie învățați să-și aducă aminte de Sfântul Nicolae pe parcursul întregului an și nu doar în ziua de 6 decembrie.

 De Sfântul Nicolae peste 800 000 de români își sărbătoresc ziua numelui

Peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastică de Sfântul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați (Nicolae, Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculiță, Nicolina, Nicola)”.

Dintre aceste prenume, cel mai răspândit este Nicolae/ Nicolaie, aparținând unui număr de 353.415 bărbați, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *