SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIIL. Care este semnificaţia numelui MIHAI şi cum sunt persoanele care-l poartă

0

sfantul_arhanghel_mihail__icoana_bizantina__secolul_al_xiv_lea_07678900Pe 8 noiembrie este marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti. Iată care este semnificaţia numelui Mihai.

Mihail este implinitorul dreptatii dumnezeiesti, purtand in mana dreapta sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, ingerul razvratit. Numele, de origine evreiasca (Miha’El), se talmaceste “Cine este ca Dumnezeu?” (mi, “cine”; ke, “ca”; El, prescurtare de la Elohim).

In romaneste, formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihaita, Misa sau Michi. Dintre formele mai vechi, multe au supravietuit doar ca nume de familie: Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.

În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Intr-adevar, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflecta semnificatia numelui, caci Mihai are in mod natural tendinta de a-i proteja pe cei din jur, fie ca este vorba de copii sau de oameni adulti.

Dintr-un motiv sau altul, aceasta persoana considera ca este de datoria sa sa ii apere pe cei mai slabi, chiar daca acestia nu sunt nici pe departe asa. In relatiile de lunga durata, fie ca sunt de rudenie, de prietenie sau de dragoste, aceasta persoana isi ofera, de cele mai multe ori neconditionat, sprijinul, astfel incat cei in preajma carora se afla devin dependenti de el. Postura de persoana de care depind altii il maguleste, dar il si apasa.

Predispozitii ale persoanelor cu numele Mihail (Mihai)

Despre persoanele cu numele Mihail (Mihai) se spune ca inspira incredere si ca le place sa traiasca in armonie cu cei din jur. Sentimentele joaca un rol deosebit de important in viata lor si trec prin filtrul emotiilor toate deciziile pe care le iau, fie ele legate de viata afectiva sau de cea profesionala.

Se crede ca sunt prieteni pe care te poti baza la nevoie, fiind generosi si primitori. Sunt firi deosebit de sensibile la tot ce inseamna Frumos. Sunt artisti innascuti, inzestrati cu un rafinament aparte. Se spune despre cei cu numele Mihail (Mihai) ca sunt mereu in cautarea sufletului pereche. Pot avea inclinatii catre sfera artistica, dar isi pot gasi implinirea profesionala si in activitati prin care le sunt de folos semenilor (medici, avocati, judecatori).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *