SFANTA PARASCHEVA -Traditii si obiceiuri

0

sfanta-parascheva-obiceiuri-si-traditii-647x370SFANTA PARASCHEVA -Traditii si obiceiuri.

In fiecare an la data de 14 octombrie, biserica ortodoxa romana sarbatoreste praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, ale carei moaste se afla la Iasi prin bunavointa domnitorului Vasile Lupu, inca din anul 1641. Mai intai moastele au fost asezate in biserica Sfintii Trei Ierarhi care este ctitoria acestuia, iar din 1889 au fost mutate in Cadetrala Mitropolitana. Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, fiind cunoscuta in popor drept Sfanta Vineri.

In fiecare an, de 14 octombrie, la Catedrala Mitropolitana din Iasi se aduna mii de credinciosi din toate colturile tarii, care vin sa se roage si ceara ajutorul Cuvioasei. Aceasta data este una de mare insemnatate pentru ortodocsii de pretutindeni, care respecta intocmai traditiile si obiceiurile acestei zile sfinte.

Iata cateva dintre cele mai populare traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva:

In ziua care serbeaza praznicul Sfintei Parascheva este interzis sa muncesti sau sa faci treburi gospodaresti cum ar fi spalatul, calcatul, gatitul. Trebuie sa fie o zi de liniste sufleteasca si rugaciune, in care se merge la biserica si se da de pomana. De asemenea in ziua aceasta se tine post si nu se consuma nuci sau poame cu cruce.

SFANTA PARASCHEVA -Traditii si obiceiuri. In gospodariile de la tara oamenii aprind focuri in curtile lor, pentru a indeparta spiritele rele, iar ciobanii nu cioplesc pentru a nu avea miei tarcati. Daca oile au dormit ingramadite, ciobanii stiu ca iarna care urmeaza va fi una grea, insa daca ele sunt rasfirate iarna va fi blanda. Se stie de asemenea, ca atunci cand ziua de Sfanta Parascheva nu este o zi ploioasa, iarna vine mai repede.

Daca esti insarcinata, imparte pomana ta copiilor sarmani, caci Cuvioasa Parascheva este octrotitoarea femeilor insarcinate. Roaga-te la Sfanta Parascheva si vei avea o nastere usoara si fara dureri. Este bine sa citesti Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva si sa petreci ziua de 14 octombrie in post si rugaciune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *