Cand si cum sa iti alegi facultatea
Multa lume din jurul meu mi-a spus ca alegerea facultatii reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care le voi lua in aceasta perioada a vietii mele.
Norocul meu a fost ca am lasat atitudinea de “stie-tot” deoparte si chiar am ascultat de sfaturile celor mai buni. In prezent sunt student in anul I la Facultatea de Electronica,
Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei(ETTI) din cadrul Politehnicii si m-am hotarat, intr-un moment de liniste, sa dau cateva “tips-uri” celor care trebuie sa faca alegerea mentionata mai sus, in viitorul apropiat.
In primul rand, nu trebuie sa luati in considerare, ca si factor, materiile la care ati obtinut note mari in liceu. Acest lucru este extrem de putin relevant, asa ca, macar pentru o perioada, trebuie sa uitati de carnetul de note si de corectarile de teste. Pentru ca la sfarsitul zilei nu reprezentati doar niste note adunate pe o foaie, si trebuie sa ganditi mai departe de ele.
Mai departe nu am sa urmaresc un cliseu si nu o sa va spun sa va ganditi la ce anume va place sa faceti, sau ce v-ar placea sa faceti pe viitor. Domeniul pe care urmeaza sa il alegi nu trebuie privit ca un simplu de loc de munca, pentru ca vei risca sa ajungi sa te gandesti cu oroare la fiecare zi de luni, si sa te chinui sa te dai jos din pat atunci cand ai mai multa treaba. Nu, trebuie sa fie ceva ce faci cu zambetul pe buze, care te bine-dispune si te ambitioneaza sa dai ce ai mai bun.
Nu te lasa influentat de persoane prea mult. Aici nu vorbesc doar despre prietenii care sunt mai mari si iti spun ca “La facultatea mea e usor”, ci si despre influente de la parinti, bunici, verisori, care chiar daca iti vor numai binele, nu pot sa ia aceasta decizie pentru tine, si nici nu sunt mai constienti decat tine in legatura cu ce anume iti doresti.
Incearca pe cat posibil sa asisti la cateva cursuri/seminarii sau laboratoare de la facultatile care crezi ca te-ar interesa. Multe dintre ele organizeaza “Zilele portilor deschise” in lunile aprilie-mai, si sigur iti poti face timp ca sa iti faci o idee. Pentru ca adevarul este ca nu se aseamana in niciun fel cu liceul. Cele mai multe din notiunile invatate se vor schimba, imbunatati sau chiar… nu se vor mai folosi deloc. Incearca sa comunici in cadrul acestor evenimente cu studenti de acolo, care sa fie cat mai obiectvi, si sa nu dea direct raspunsuri care sa inceapa cu “Nu da aici!”.
Cand trebuie luata decizia asta? Din punctul meu de vedere, nu conteaza foarte mult. Te poti hotari in clasa a 9-a, a 11-a sau chiar cu cateva zile inainte de examenul de bacalaureat. Trebuie insa sa ai grija sa te poti pregati bine pentru admitere, pentru ca fiecare facultate are preferinte proprii in legatura cu materiile ce trebuie stiute ca sa fi pe lista de “ADMISI” :-).
In viitorul apropiat, cel mai probabil dupa sesiune, voi reveni cu un articol pe aceasta tema, dar in care voi vorbi mai mult despre viata de student. Pana atunci, tineti-va de munca, pentru ca orice moment pierdut aiurea poate costa inzecit mai tarziu!