A murit MARGARET THATCHER. “Doamna de Fier” a Marii Britanii avea 87 de ani

0

2782830-afp-mediafax-foto-leon-nealMARGARET THATCHER, fostul premier al Marii Britanii, cunoscută drept “Doamna de Fier”, a murit luni, la vârsta de 87 de ani, anunţă The Guardian, care citează BBC.

Potrivit presei britanice, cauza morţii este un atac cerebral. Familia “Doamnei de Fier” a fost cea care a făcut anunţul, precizând că baroneasa a murit în pace.

“Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Margaret Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral”, a precizat purtătorul de cuvânt al fostului premier, lordul Bell.

Fostul prim-ministru s-a retras din viaţa publică în ultimii ani, pe fondul problemelor sale de sănătate, liderul britanic suferind, printre altele, şi de Alzheimer.

David Cameron: “Margaret Thatcher a salvat această ţară”

Vestea trecerii în nefiinţă a baronesei Margaret Thatcher a fost primită cu tristeţe de regina Elisabeta a II-a. La rândul lui, şi actualul premier, conservatorul David Cameron, s-a declarat profund întristat pentru pierderea unui “mare lider”: “Cu o mare tristeţe am aflat despre moartea doamnei Thatcher. Am pierdut un mare lider, un mare premier şi o mare britanică. Margaret Thatcher a făcut mai mult decât să conducă această ţară, a salvat ţara”, a comentat David Cameron.

“Nu vom mai vedea niciodată pe cineva de nivelul ei. A fost unul dintre cei mai mari premieri din istorie şi a schimbat vieţile oamenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Margaret Thatcher, lordul Bell, pentru Sky News.

O reacţie a venit şi din partea fostului secretar de stat american, Henry Kissinger: “Margaret Thatcher a fost un mare conducător, un mare prieten al Statelor Unite şi lider al Marii Britanii în vremuri foarte dificile”, a spus Kissinger, în direct la BBC.

Femeia care a făcut istorie

Margaret Thatcher a fost premierul Marii Britanii în perioada 1979-1990, prima şi singura femeie care a ajuns să conducă guvernul de la 10 Downing Street. Mai mult, a reuşit să ajungă în fruntea executivului britanic la numai şase ani după ce spunea, într-un interviu: “Nu cred că va fi o femeie premier în timpul vieţii mele”, aminteşte CNN.

Totodată, Margaret Thatcher va rămâne în istorie nu numai ca prima femeie prim-ministru a Marii Britanii, ci şi drept liderul politic care a transformat economia britanică şi a readus ţara pe scena marilor actori de pe scena internaţională, notează The Telegraph.

Lider al conservatorilor britanici între anii 1975-1990, Margaret Thatcher a reformat şi rolul statului în economie şi afaceri sociale şi şi-a construit una dintre cele mai strălucite cariere politice ale secolului XX. Deşi o figură controversată, în istoria recentă a ţării sale, doar Winston Churchill o întrece în popularitate în rândul poporului britanic.

Alături de fostul preşedinte american, republicanul Ronald Reagan, Margaret Thatcher a fost unul dintre liderii mondiali cărora le este atribuit succesul dărămârii Cortinei de Fier.

Cum s-a “topit” fierul

Porecla de “Doamna de Fier” i-a venit din presa sovietică, după un discurs din 1976. În anul 1984, baroneasa Margaret Thatcher a fost ţinta unei tentative de asasinat din partea membrilor IRA, care au amplasat o bombă la o conferinţă a Partidului Conservator.

Născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992. A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. Margaret Thatcher a câştigat alegerile generale în 1979, 1983 şi 1987, aminteşte Mediafax.

La finalul anilor ’80, însă, pe fondul unor noi impozite, al emergenţei unei puternice mişcări protestatare, chiar şi în interiorul propriului cabinet şi partid, Margaret Thatcher şi-a dat demisia, în 22 noiembrie 1990. A fost succedată de John Major.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *