Cele 3 grupe clasice de diete
Nu veti putea gasi niciodata o dieta unica ce sa va potrivi tuturor. Fiecare persoana este diferita, fiecare corp este special, asa ca inainte de a va apuca de o dieta trebuie sa va documentati bine ce tip vi se potriveste. In cele mai multe cazuri, dietele se impart in trei grupe clasice: diete fara carbohidrati, diete fara grasimi si regimul disociat.
Dieta fara carbohidrati
Una din cele mai des intalnite diete este cea fara carbohidrati. Scopul acestor diete este reducerea sau eliminarea carbohidratilor din alimentatie, lucru ce duce la randul sau la reducerea cantitatii de insulina secretata. Poate va intrebati care este scopul acestei diete ? De cele mai multe ori numele de carbohidrati ascunde un element mult mai comun si mai cunoscut : zaharul. In cazul alimentatiilor bogate in carbohidrati, organismul este incapabil sa transforme in energie tot zaharul primit astfel incat il stocheaza sub forma de grasime. Reducand cantitatea de carbohidrati, de fapt obligam organismul sa foloseasca propriile resurse de grasime.
Primul pas pe care trebuie sa il faceti in aceasta dieta este sa renuntati la toate alimentele care contin cereale, zahar, faina, cartofi sau orez. Unii nutritionisti considera ca este recomandat sa renuntati si la fructe, deoarece ele contin fructoza care la randul ei ascunde o sursa de zaharuri. Unele diete fara carbohidrati limiteaza si consumul de grasimi astfel incat organismul sa nu fie pus in pericol prin cresterea colesterolului care dauneaza inimii.
Ca orice dieta, si aceasta poate avea efecte adverse. Oboseala, nervozitatea si durerile de cap pot aparea datorita lipsei aportului de energie. De asemenea lipsa fibrelor din organism poate duce la constipatie. Aceasta din urma poate fi usor combatuta prin consumul de lichide.
Regimul disociat – o altfel de dieta
Regimul disociat a inceput sa se bucure de o mare popularitate prin anii ’50, deoarece este un regim usor de tinut care a ajutat milioane de femei sa slabeasca. La baza dietei sta ideea ca ingrasarea nu este provocata de alimente in sine, ci de felul neadecvat in care noi le combinam. Dieta este eficienta atat pe termen lung cat si pe termen scurt, deoarece singurul ei neajuns este monotonia alimentelor consumate. Regimul disociat nu pune in pericol sanatatea si poate fi tinut fara probleme o perioada oricat de lunga.
Dieta clasica impune sa nu combinati carbohidratii si proteinele la aceeasi masa. Pe de alta parte fibrele pot fi combinate atat cu grasimile cat si cu carbohidratii. Gurmanzii vor fi incantati sa afle ca nu cantitatea alimentelor consumate este o problema in cazul acestei diete.
Singurul dezavantaj al acestui regim este monotonia regimului de alimentatie. Este recomandat persoanelor disciplinate ce pot sa-l duca la bun sfarsit si sa nu revina la felul de alimentatie haotic pe care il foloseau inainte.
Dieta fara grasimi
Al treilea tip clasic de dieta este cea fara grasimi. Cei ce sustin aceasta dieta considera ca mancarurile ce trebuiesc eliminate din alimentatia zilnica sunt cele pe baza de grasimi. In cazul acestei diete se elimina complet orice sursa de grasime. Carnea de porc, o carne grasa prin natura ei, trebuie inlocuita cu cea de peste sau cu pieptul de pui. Alimentele de patiserie si dulciurile sunt si ele interzise.
Desi la inceput aceasta dieta poate parea solutia perfecta, trebuie sa aveti grija sa nu cadeti dintr-o extrema in alta. Intr-adevar majoritatea grasimilor sunt nocive organismului, ele ridicand nivelul colesteroluilui si afectand inima. Cu toate acestea, organismul are nevoie de grasime pentru a functiona bine. Nu o putem elimina cu totul din alimentatie, dar folosi alimente precum uleiul de masline ce produc „colesterol bun”.