Cel mai mare motor de cautare din lume, Google, si-a facut firma in Romania

0

Gigantul american Google, compania care opereaza cel mai mare motor de cautare pe internet din lume, a finalizat la mijlocul acestei luni inregistrarea reprezentantei sale in Romania. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, compania Google Bucharest SRL a fost inregistrata pe 15 ianuarie 2008, avand ca obiect de acitivate “consultanta si furnizare de alte produse software”.

Societatea este detinuta in totalitate de Google International Inc., cu sediul in Mountain View, California (Statele Unite), si are un capital varsat total de 200 de lei (53 de euro).

Potrivit Ministerului Finantelor, Google Bucharest SRL are stabilit sediul social in Sectorul 1 al municipiului Bucuresti, in Bulevardul Aviatorilor numarul 43, etaj 4, camera 7.

Incepand din 19 decembrie 2007, Google Bucharest SRL este administrata de cinci persoane: John Kent Walker JR, Lloyd Hartley Martin, Nikesh Arora, toti trei cetateni americani, si de John Thomas Herlihy, cetatean irlandez, si Graham Law, cetatean britanic.

In prezent, Kent Walker ocupa in cadrul Google functia de vice presedinte si consilier general, in timp ce John Herlihy este vice presedinte responsabil pentru vanzarile online ale Google din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). De asemenea, Nikesh Arora ocupa pozitia de vice presedinte in cadrul Google Inc. si de presedinte al operatiunilor din EMEA.

Aceasta reprezinta cea mai avansata mutare facuta de Google in vederea extinderii operatiunilor sale pe piata locala, dupa ce, in urma cu aproximativ un an, Google anunta numirea unui consultant pentru Romania in persoana lui Radu Tudorache, anterior director in ANRC (Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii).

Reprezentantii Google in Romania au refuzat sa ofere comentarii sau detalii cu privire la viitoarele intentii locale ale companiei.

Contactati de ZF, reprezentantii Google au declarat ca “nu au niciun comentariu de facut in acest moment” referitor la inregistrarea unei companii in Romania. Anterior, oficialii Google declarasera ca “nu au pentru moment planuri de a deschide un birou in Romania”.

“Cred ca este o stare de normalitate, Google opereaza pe piata de publicitate de la noi de ceva vreme, insa platile se faceau in exterior. Cu o reprezentanta in Romania lucrurile ar trebuie sa mearga mult mai bine”, a declarat pentru ZF Orlando Nicoara, director general al MediaPro Interactiv.

“E de urmarit ce va insemna asta in ceea ce priveste personalul oameni si care vor fi angajarile lor in perioada urmatoare. Pentru a avea o echipa cred ca ar trebui sa angajeze in primul rand managerul care sa adune aceasta echipa. Oricum e o mutare interesanta si dovedeste interesul marilor playeri (vezi si Yahoo!) pentru piata din Romania”, adauga Nicoara.

“Este posibil ca inregistrarea Google la Registrul Comertului sa fie mai degraba o chestiune legata de logistica. Google va targeta preponderent companiile mici si mijlocii (link-uri, cost per click), asta inseamna ca piata clasica de publicitate va fi afectata foarte putin”, a declarat Val Voicu, director general al regiei de publicitate AdEvolution. El crede totusi ca intrarea Google i-ar putea determina pe unii playeri locali sa fuzioneze. “Cred ca vor fi miscari de piata importante in urmatoarele 6 luni de zile”, a subliniat el.

Anul trecut, pe piata au fost vehiculate mai multe zvonuri potrivit carora rivalul Yahoo! ar putea intra direct pe piata romaneasca, odata cu deschiderea unui centru de cercetare si dezvoltare in domeniul aplicatiilor software. De asemenea, Yahoo! ar putea lansa in prima parte a acestui an versiuni in limba romana a portalului sau de internet, dar si a serviciului de posta electronica Yahoo! Mail si a aplicatiei de mesagerie instant Yahoo! Messenger. Informatiile nu au fost confirmate de reprezentantii companiei americane.

In prezent, singurul reprezentant al Yahoo! in Romania este Media Cafe, regie care se ocupa de vanzarea spatiului publicitar pe canalele rulate de compania americana la nivel local.

Sursa: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *