Manierele chiar fac omul?
Cuvintele pe care le auzeam cel mai mult cand cresteam erau ‘Ai grija la maniere!’; dar manierele se schimba. Femeile nu se mai asteapta sa se tina usa in fata lor sau scaunele sa fie trase pentru ele. Barbatii nu mai trebuie sa-si dea jos palariile in casa sau in restaurante.
Am fost invatata ca in cazul in care sunt doua cutite, furculite sau linguri pe masa dintr-un restaurant, trebuie sa le folosest pe cele mai indepartate de farfurie. Aceasta problema nu se pune in cazul McDonald’s-ului.
Dar daca ospatarii din oricare restaurant ar intreba-o be bunica ‘Cum va descurcati?’ sau ‘Mai lucrati la aia?’ bacsisul pe care l-ar fi lasat ar fi fost ‘Intreaba-ti oaspetii daca le place mancarea’.
Bunicii mele nu i-a placut ca indic lucruri cu degetul. Imi spunea mereu ca personalul de la hotelul Ritz Carlton nu era lasat sa arate cu degetul. Personalul a dat indicatii verbal sau si-a escortat oaspetele in locul dorit. Astazi daca arat ceva degetul, realizez ca nu am inteles ce vroia sa spuna.
Totusi, cumpar un cadou gazdei cand sunt invitata undeva; iar bunica ar fi mandra de mine – scriu o scrisoare de multumire a doua zi. Scrisorile de multumire nu mai sunt la moda azi; iar daca fii mei sunt un exemplu oarecare, generatia lor nu va incerca sa o resusciteze.
Ideea fiilor mei despre maniere bune era lasatul laptelui si prajiturilor pentru Mos Craciun, dar am lasat prajituri cumparate din magazin. Baietii voiau sa se asigure ca Mosul va veni si anul viitor.
Desi Mos Craciun isi putea manca toti biscuitii, fii mei eu fost instruiti sa nu ia niciodata ultimul biscuit. Intrebau de ce si le spuneam ca nu este politicos. Deoarece nu stiam, sfaramam biscuitele in doua ca sa-l pot imparti in mod egal intre ei. Daca stiam despre Feng Shui, le puteam spune ca a lua ultima bucata din orice aduce energie de saracie.
Bunicii i-ar fi placut Feng Shui-ul. Ar fi putut spune ca aratatul cu degetul ii aducea energie negativa persoanei spre care arati.
Astazi trebuie sa explici de ce trebuie respectati oamenii batrani. Astazi cineva care are 60 ani este ca si cum ar fi avut 40 in trecut, doar cu firele albe acoperite de vopsea pentru par.
Se spune ca manierele fac omul, dar cred ca femeile au inventat manierele, ca barbatii sa nu le mai traga de par.