Noul sef al Politiei a ajuns subiect pe Dicovery

0

Scapat cu fuga la Revolutie, chestorul Gheorghe Popa a revolutionat lumea dactiloscopiei prin metoda luarii amprentelor de pe plante. Metoda sa a fost aplicata cu succes de FBI si a ajuns subiect de emisiune pe Discovery Channel.

Nominalizat miercuri pentru functia de sef al IGP, chestorul Gheorghe Popa are o poveste desprinsa parca dintr-un roman politist. Considerat a fi unul dintre marii specialisti in dactiloscopiei

intre granitele europene, criminalistul Popa a reusit performanta unica pentru un politist roman de a ajunge subiect pe Discovery dupa ce a inventat o metoda de relevare a probelor de pe plante. Descoperirea de nivel modial a ajutat FBI sa prinda un infractor. Inconjurat de suveniruri si flori intr-un birou atipic pentru meseria sa, Gheorghe Popa pare mai degraba om de afaceri decat criminalist.

Cel putin asta este prima impresie pe care ti-o lasa costumul asortat, discursul si comportamentul. Sustine insa ca nu este bogat, iar averea sa pare a fi adunata in diplomele afisate pe peretii camerei. Chestorul Popa este doctor in criminalistica si lector universitar.

Fiul unui subofiter de la Penitenciarul Caragiale

In urma cu 48 de ani, in apropierea Penitenciarului din localitatea damboviteana I.L. Caragiale, Gheorghe Popa a ajuns tema de dactilografie a unei functionare care-i completa certificatul de nastere.

Fiu al unui subofiter de la Penitenciarul Caragiale si al unei lucratoare la o fabrica de confectii, viitorul politist s-a remarcat prin doua calitati: nu scapa nici o premiere la scoala si liceu, iar antrenorul echipei de fotbal Victoria Moreni l-a cooptat in echipa si nu l-a mai lasat sa plece timp de patru ani.

Despartirea de sport s-a produs dupa ce tanarul fotbalist a pus mana pe o carte politista si a decis ca trebuie sa devina criminalist. Cel mai mult l-a impresionat atunci Agatha Christie, care descria cum a fost prins un criminal dupa cercetarea unui fir de par.

Dupa liceu, Gheorghe Popa a intrat la scoala de ofiteri activi a Ministerului de Interne de la Baneasa, iar in 1984 si-a terminat primele studii care i-au adus recunoasterea de criminalist.

Haituit de infractorii “revolutionari”

Repartizat la Inspectoratul Judetean de Politie Harghita, Gheorghe Popa a reusit sa se impuna printre cei mai buni criminalisti din tara dupa o serie de arestari spectaculoase facute doar pe baza unor urme descoperite de el. “La un moment dat, stiam cine este infractorul doar dupa o prima analiza a amprentei, fara sa o mai duc la laborator.

Am reusit sa rezolv cateva cazuri speciale, ceea ce mi-a adus un oarecare prestigiu printre colegi. Eu nu foloseam niciodata arma, ci doar colectam amprente si luam tot felul de urme de la fata locului, dar asta nu m-a scapat de furia infractorilor deghizati in revolutionari”, isi aminteste actualul chestor.

Pe 22 decembrie 1989, politistii de la IGP Harghita au fost atacati chiar in sediul institutiei, unde au fost batuti de localnicii “revolutionari”. Gheorghe Popa spune ca multi agresori erau infractori de etnie maghiara. “Eu stiam ca nu am nici o pata, ci m-am impus infractorilor prin metodele prin care i-am descoperit. Nu am participat la anchete in care sa fie lovit vreun suspect.

Nu aveau nici un motiv sa ne agreseze pe noi de la biroul criminalistilor. Din pacate, asta nu a contat”, povesteste politistul. “Am sarit pe geam de la primul etaj, unde aveam biroul. Eram impreuna cu doi colegi. 25 de kilometri am mers pe drum si prin paduri. La un moment dat au fost la un pas sa ne prinda, dar am scapat luand-o pe malul unui rau din Miercurea Ciuc.

Ne-am predat pana la urma unei unitati militare din judet, unde am fost oarecum sechestrati. Eram imbracati in soldati… La cateva zile am fost trimis pe teren sa iau urme la o crima oribila. O femeie fusese ucisa si aruncata dezbracata la iesirea din oras. Erau zeci de persoane care asistau. Eu nu mai aveam instrumente pentru ca le furasera sau stricasera «revolutionarii».

M-am intors catre cei de fata si le-am spus ca ar trebui sa faca ei munca mea fara aparatura. La plecarea de la fata locului… am primit cateva biletele.

Acolo erau trecute numele celor care au vandalizat sediul politiei, iar cateva zile mai tarziu am reusit sa recuperam o parte din aparatura”, incheie chestorul Popa povestea despre evenimentele din zilele Revolutiei, rememorand detalii din clipele in care a fost la un pas de linsaj. sapte colegi de-ai sai din Harghita nu au scapat insa, fiind ucisi.

Mutarea la Bucuresti si primele inovatii

In 1991, Gheorghe Popa a fost transferat pe postul de expert la Institutul Criminalistic Bucuresti, institutie in care a muncit trei ani. In acest timp, damboviteanul a reusit sa puna in practica prima inovatie: stabilirea calibrului glontului ramas in corpul uman prin supraproiectie de imagini teleradiografiate.

In traducere, prin aceasta metoda era identificat calibrul armei cu care a fost tras glontul. Mai toate inovatiile au denumiri care nu spun nimic celor care nu au urmat cursuri de specialitate. O alta, cu un nume mai apropiat de cunostintele noastre (relevarea seriilor pilite sau deteriorate pe piese metalice) a condus la prinderea unor bande de hoti de masini.

Prin imbunatatirea metodei, politistul reusea sa descopere seria initiala, chiar daca fusese distrusa si acoperita cu una noua. O alta contributie a sa a fost in luarea amprentelor de pe asfalt si stabilirea inaltimii si greutatii infractorului pe baza unor calcule speciale. Astfel a reusit sa prinda un criminal din Miercurea Ciuc.

In afara inovatiilor, Gheorghe Popa a urmat cursurile Facultatii de Drept, pe care a absolvit-o in 1994.

Inventie promovata de FBI si Discovery

In timp ce avansa de la un grad la altul si finaliza cursuri postuniversitare, criminalistul a reusit sa dea marea lovitura in 2001 printr-o inventie revolutionara: “Relevarea urmelor papilare create pe organele (fruct) plantei”. Pe scurt, Gheorghe Popa a descoperit in premiera mondiala cum pot fi “culese” amprente de pe plante.

Cercetarea sa a fost prezentata la un seminar al FBI, iar agentii americani au si aplicat-o in prinderea unui infractor. Povestea a ajuns subiect de documentar pentru celebrul canal de televiziune Discovery. Este de altfel primul politist roman care a ajuns vedeta pe acest post renumit.
Integral in Romania Libera

Romania Libera, Tiberiu Lovin, 24 aug 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *