5 November 2024

Patriarhul Teoctist a murit din cauza unor complicatii cardiace

0

Patriarhul Teoctist a murit luni, dupa ce a fost operat la prostata, la Insitututul Oncologic Fundeni. Pe parcursul zilei, vestile venite dinspre spital erau imbucuratoare. Potrivit medicilor, decesul a survenit in urma unor complicatii cardiace, la ora 17.00, pe fondul unor suferinte mai vechi de acest gen. Interventia chirurgicala nu a fost una de urgenta, ci programata. Patriarhul avea 92 de ani si era in functie din 1986.

Potrivit Realitatea TV, Patriarhul Teoctist a fost operat endoscopic, fiindu-i indepartat un adenom (tumoare glandulara benigna, constituita din celule epiteliale) care a fost trimis la analize suplimentare.

Biografie

Patriarhul Teoctist s-a nascut pe 7 februarie 1915, intr-un sat din judetul Botosani, sub numele de Toader Arapasu. A fost al zecelea venit pe lume dintr-o familie cu 11 copii.

Primul contact cu biserica a avut loc in 1928, cand a intrat la Schitul Sihastria Voronei apartinand de Manastirea Vorona. A inceput studiile de profil la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt in 1931 si le-a continuat la Manastirea Cernica, pana in 1940.

Si-a luat numele de Teoctist in 1935, la tunderea in monahism la Manastirea Bistrita din judetul Neamt.

In 1940 s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o absolva in 1945 si se muta la Iasi.

Doi ani mai tarziu i se retrage rangul de arhimandrit din cauza pozitiilor procomuniste exprimate in public.

Isi incepe ascensiunea in Biserica Ortodoxa cu ajutorul lui Justinian Marina, perceput la fel, ca un apropiat al comunistilor si instalat patriarh in 1948.

In calitate de episcop-vicar patriarhal, PS Teoctist a fost secretar al Sfantului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (1950-1954) si a condus diferite sectoare din cadrul Administratiei Patriarhale. In perioada 1954-1962, a condus cancelaria Arhiepiscopiei Bucurestilor.

In 1962 este ales episcop al Aradului, iar un an mai tarziu de episcop de Detroit, astfel ca Sfantul Sinod ii acorda rangul de arhiepiscop.

In 1973 este ales Arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, iar patru ani mai tarziu arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei
Devine loctiitor de patriarh in 1986, dupa moartea lui Iustin Moisescu.

La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la 16 noiembrie 1986 in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre mitropolitii tarii, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei si Nicolae al Banatului, in prezenta membrilor Sfantului Sinod, a

patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat.

Activitatea sa in calitate de patriarh inainte de 1989 a fost contestata de nenumarate ori datorita pasivitatii cu care a privit BOR demolarea bisericilor de regimul ceausist.

A sustinut ca a incercat sa se retraga din pozitia de patriarh in ianuarie 1990, din cauza puternicelor contestatii din motive politice si ca a revenit asupra deciziei la cererea clericilor din toata tara.

Cea mai concreta acuzatie de colaborare cu fostul regim i-a fost adusa anul trecut de Stejarel Olaru, care a declarat intr-o dezbatere televizata ca “dovezile pe care le-am gasit pina acum, si care sint sumare, indica faptul ca patriarhul Teoctist a fost cel putin un agent de influenta al Securitatii.

Un agent de influenta este o persoana folosita intr-un context sau altul pentru a impune o idee, un scenariu, pentru a influenta, practic, opinia publica”.

Printre cele mai importante realizari ale Patriarhului Teoctist se numara organizarea primei vizite a unui Papa catolic intr-o tara majoritar ortodoxa. Papa Ioan Paul al II-lea s-a aflat in Romania in 1999.
HotNews.ro, B. Blagu, 30 iul 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *