Se aproprie marea criza a petrolului

0

Omenirea se va confrunta in cinci ani cu o criza a petrolului care va genera o crestere record a preturilor si o dependenta sporita a Vestului de cartelul OPEC (Algeria, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Venezuela). Avertismentul a fost facut de Agentia Internationala a Energiei (IEA), citata de „Financial Times”.

Mai mult, exista posibilitatea ca, la sfarsitul deceniului, sa fie afectata in acelasi fel si piata gazelor naturale.

Conform IEA, rezervele se reduc intr-un ritm mult mai rapid decat se asteptau specialistii, in zone precum Marea Nordului sau Mexic, in timp ce proiectele din zonele noi de exploatare ca Estul Rusiei au intarzieri mari.

Cererea tarilor nonmembre OPEC va creste cu o rata anuala de 1%, ceea ce va forta o crestere a productiei in urmatorii cinci ani. Lawrence Eagles, seful IEA pe divizia petrol, a declarat pentru „Finanacial Times” ca „singura solutie pentru a echilibra piata este cresterea preturilor si scaderea cererii”.

Pretul, aproape de maxime istorice

Conform IEA, productia de petrol din Marea Britanie, de exemplu, va suferi un declin dramatic de la 1,7 milioane barili/zi la doar un milion barili/zi in 2012. Agentia estimeaza ca OPEC ar trebui sa furnizeze aproximatv 36,2 milioane barili/zi in 2012, fata de 31,3 milioane barili/zi cat ofera azi.

Barilul de petrol a atins valoarea de 76 de dolari, cea mai mare din ultimele 11 luni, din cauza conflictelor din Nigeria si a reducerii productiei tarilor OPEC.

Grupurile militare nigeriene care ataca industria petroliera sunt responsabile pentru reducerea cu 25% a productiei industriei petroliere din tara africana.
Integral in EvZ

de Catalin Balan

Evenimentul Zilei, 11 iul 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *