16 September 2024

10.000 de premianti au picat bacalaureatul

0

Notele primite de elevi in timpul liceului nu corespund cu evaluarea de la bacalaureat. La examenele de Bac au picat 10.100 de liceeni care au avut medii generale de peste 9 in clasele IX-XII. Cele mai multe esecuri au avut elevii din judetele Arges si Dimbovita, unde au picat la Bac aproape cite 1.000 de elevi.

Cei mai putini respinsi s-au inregistrat in judetele Suceava si Mehedinti. In total au picat peste 37.000 de elevi dintre cei 190.000 de elevi prezenti la examene.

Rata de promovare inregistrata la examenul de bacalaureat din acest an, inainte de solutionarea contestatiilor, este de 80,7%, cu un punct mai mare decit cea de anul trecut – 79,5%. Printre judetele cu o rata de promovabilitate ridicata se regasesc Suceava (98,32%), Constanta (96,63%), Hunedoara (95,53%), Mehedinti (94,84%) si Caras-Severin (94,45%).

Cele mai scazute cote se inregistreaza in Ilfov (16,71%), Giurgiu (57,10%) si Teleorman (63,59%). „Bacalaureatul nu se pliaza pe evaluarea facuta de profesori in timpul anului. Fie se testeaza eronat la clasa, fie bacalaureatul nu e OK. Eu tind sa cred ca se testeaza lucruri diferite si ca, sub notele mari, profesorii isi ascund propria incompetenta.

Este clar ca unii profesori pun note pe ochi frumosi“, explica Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei si presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie si cercetare.

„De exemplu, in Ilfov este o diferenta uriasa. La bacalaureatul de anul trecut au avut o promovabilitate de 94%, iar anul acesta, de doar 16%. Inseamna ca grila de notare de la examene este prea vaga si permite interpretari. Daca ar fi o grila mai strinsa, mai exacta, atunci nimeni nu ar putea puncta de dragul de a ridica procentul judetului in care preda“, spune Mircea Miclea.

Seful Inspectoratului Scolar Ilfov, Ion Cornaciu, spune ca procentul de anul acesta este corect si-l pune sub semnul intrebarii pe cel din 2006. „Anul trecut, supraveghetorii erau preocupati sa-i supravegheze pe presedintii de comisii, iar elevii isi faceau de cap. Insa nu i-am prins in fapt. Chiar si ministrul (n.red.

– Mihail Hardau) a fost la mine in judet de vreo patru ori si a zis ca administrativ totul e bine, insa ceva nu este in regula. Este o mare diferenta de proceduri: anul trecut, directorii si-au trimis suplinitorii si profesorii pensionati la supraveghere, ca sa-i manipuleze usor.

Anul acesta am facut in asa fel incit sa aducem profesori cu grade didactice, cu vechime si care sint oameni responsabili“, explica Ion Cornaciu.

O alta cauza pentru care exista discrepante intre judete este si publicarea variantelor de subiecte de la bacalaureat pe site-ul Ministerului Educatiei. „Programa scolara a fost dinamitata. Facind publice subiectele, automat creezi o alta programa scolara, paralela cu cea nationala.

Si asa invata elevii una la clasa, iar alta trebuie sa pregateasca la Bac“, explica fostul ministru al Educatiei.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, Iuliana Gatej, 11 iul 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *