Topul inventiilor din ultimii 25 de ani

0

Va puteti inchipui viata fara telefoane mobile, carduri, aparate digitale sau DVD-uri? Inventate relativ recent, toate acestea au ajuns sa fie indispensabile. Daca la inceput erau considerate un lux, astazi chiar si copiii au ajuns sa stie cum sa le foloseasca. Publicatia americana USA Today a realizat un top al celor mai importante inventii care ne-au schimbat viata.

Pe locul 1 – telefonul mobil. In America, unele autoturisme erau prevazute cu telefoane inca din anii 70, dar abia in 1983 Motorola a scos pe piata primul telefon fara fir. DynaTAC 8000x cantarea aproximativ un kilogram si costa, ca de altfel si acum, 3.995 de dolari.

Pe locul 2 – laptop-ul. Primul PC portabil, Compaq Portable, cantarea 12,7 kilograme. La un an de cand s-au lansat, in 1983, s-u vandut ca painea calda, in ciuda pretului destul de piperat, de 3.000 de dolari.

Pe locul 3 – BlackBerry. O firma canadiana obscura, de pagere, – Research In Motion – a atras atentia lumii intregi, lansand in 1999 un device mobil pentru e-mail, BlackBerry.

Pe locul 4 – cardurile de debit. Cine are nevoie de bani cash, cand ai un card de debit? Visa l-a scos pe piata, in 1995. Inainte de asta, mai putin de 2% dintre americani foloseau cardul de debit. Zece ani mai tarziu, tranzactiile cu cardurile de debit le-au depasit pe cele cu carduri de credit.

Pe locul 5 – Id apelant. E usor sa te faci ca ploua cand vezi ca te suna o persoana pe care nu o agreezi.

Pe locul 6 – DVD-ul. A aparut in 1995 si a inlocuit incet-incet casetele video. Asa se face ca, anul trecut, americanii au platit 7 miliarde si jumatate de dolari sa inchirieze DVD-uri, fata de numai 281 de milioane de dolari, pentru casete.

Pe locul 7 – bateria reincarcabila de litiu. Inventata de Sony, in 1991, este folosita din plin de cei care au laptop-uri, telefoane mobile, camere digitale si alte electronice portabile.

Pe locul 8 – iPod-ul. Nu are decat 6 anisori. A fost prezentat de Apple in 2001, iar fanii spun ca este cel mai cool si usor de folosit dintre toate player-ele de muzica de pana acum.

Pe locul 9 – plata la pompa. Aceasta tehnologie, propusa de un lant de benzinarii din Texas, a transformat pompa intr-un ATM.

Pe locul 10 – aparatele foto digitale. Kodak a dezvaluit primele aparate digitale in 1986, cand milioane de oameni foloseau filmele procesate in laboratoare. Secolul asta insa au devenit accesibile.

HotNews.ro, Veronica Radulescu, 23 mai 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *