Demonstrantii anti-razboi vor sa inchida Wall Street

0

Dupa doua zile in care au manifestat in cateva din marile orase americane, demonstrantii impotriva razboiului din Irak vor incerca luni sa intrerupa activitatea Bursei din New York, intr-un actiune de protest ce va marca intrarea in cel de-al cincilea an de confruntari militare din zona Golfului Persic.

Organizatia “Peace Actions Coalition” a anuntat ca va incerca sa intrerupa luni activitatea New York Stock Exchange, printr-un mars de protest organizat in Districtul Financiar din Manhattan.

Mii de protestatari sunt asteptati sa blocheze circulatia masinilor si a pietonilor pe Wall Street la primele ore ale diminetii de luni, pentru a impiedica deschiderea Bursei din metropola, cea mai importanta din lume.

Intr-un gest de sfidare a autoritatilor din New York, liderii organizatiei “Peace Actions Coalition” nu au solicitat permis pentru marsul de pe Wall Street, anuntand ca “sunt pregatiti sa fie arestati”.

Demonstrantii intentioneaza sa inconjoare cladirea Bursei si sa impiedice accesul miilor de functionari care isi desfasoara activitatea in zona financiara din oras. In centrul protestelor se vor afla si companiile listate la Bursa care au contracte lucrative in Irak si care sunt criticate ca “au profitat” de razboi pentru a-si spori profiturile.

Potrivit paginii de internet www.costofwar.com, costurile razboiului din Irak se apropie de 410 miliarde de dolari la sfarsitul celor patru ani de confruntari. Peste 3.200 de soldati americani si zeci de mii de irakieni au fost ucisi incepand din martie 2003.

Conform expertilor, inchiderea Bursei din New York din cauza manifestatilor anti-razboi ar putea avea consecinte importante pe celelalte piete financiare, iar pierderile inregistrate ar fi de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Bursa din New York este cea mai mare din lume dupa volumul tranzactiilor efectuate si a doua ca marime dupa numarul de companii listate, capitalizarea sa fiind de 23 de trilioane de dolari.

Protestul de luni intervine la doar o zi dupa ce mii de manifestanti pacifisti au demonstrat la New York impotriva razboiului si pentru a cere retragerea imediata a trupelor americane din zona de razboi.

Organizatia “United for Peace and Justice”, care este cea mai importanta miscare pacifista din Statele Unite, a strans mii de manifestanti in Manhattan, care au marsaluit din apropiere de Times Square si pana in fata sediului Natiunilor Unite. Actorii Tim Robbins si Matthew Modine s-au numarat printre celebritatile care au luat parte la demonstratia din New York.

HotNews.ro, Adrian Novac, New York, 19 mar 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *