Magnatul Bill Gates a lansat Windows Vista si la Bucuresti

0

Fondatorul imperiului Microsoft, Bill Gates a inaugurat, joi dimineata, la Bucuresti, Centrul Global de Suport Tehnic al companiei americane in Capitala.

Gates a ajuns in Bucuresti miercuri seara, in jurul orei 19:00, aeronava aterizand pe aeroportul Baneasa. El s-a cazat la Hotelul Intercontinental, au precizat pentru Hotnews.ro surse din stafful organizatorilor. Cel mai bogat om din lume a parcurs drumul de la aeroport la hotel fara girofaruri si paza si a oprit la fiecare semafor, potrivit televiziunilor.

Vizita lui Bill Gates in Romania a fost pregatita in avans de compania Primera Communicatios, intreg centrul Bucurestiului fiind ornat cu logo-ul Microsoft.

El considera momentul ca foarte important pentru Microsoft si a apreciat calitatile profesionale ale celor 300 de romani care lucreaza pentru compania sa. “Ne asteptam sa investim in continuare in Romania”, a adaugat Gates.

De asemenea, el a lansat oficial in tara noastra noul sistem de operare Microsoft Windows Vista.

Gates a explicat ca sistemul are multe aplicatii creative de utilizare a programelor si ca este “cel mai sigur sistem de operare” produs de Microsoft.

Varianta beta a noului sistem de operare a fost testata de peste cinci milioane de utilizatori, printre care si compania Gecad si programatori romani.

“Poate fi folosit de orice spital pentru activitati cruciale”, a subliniat Gates.

Romanii de la Microsoft pot lucra in tara

Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la inaugurarea centrului, a declarat ca acesta este un prilej pentru romanii care lucreaza pentru sediile din lume ale grupului Microsoft sa se intoarca si sa-si valorifice talentul in tara.

Primul ministru a explicat ca prin acest pas Romania va putea sa consolideze sectorul IT “care a inceput sa se manifeste ca un motor puternic pentru economia romanesca”. Potrivit lui Tariceanu, anual un miliard de euro este dat economiei de acest sector, iar jumatate este indreptat spre export.

“Ced ca acesta este viitorul si mai putin segmentele clasice ale dezoltarii industriale”, a continuat primul ministru.

In cadrul ceremoniei, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Bill Gates cu distinctia Steaua Romaniei in grad de Comandor, “in semn de apreciere a spiritului de responsabilitate, generozitate si solidaritate pentru cei aflati in dificultate, in scopul reducerii inechitatilor sociale pe plan mondial”.

Seful statului a declarat ca piratarea in anii `90 a programului Microsoft Office in Romania “a fost pana la urma o invesititie”.

“Nu aveam legi, dar programul a avut un impact extraordinar, in primul rand a facut din tanara generatie prietena lui Bill Gates si tanara generatie din Romania a descoperit calculatorul. As spune ca un lucru rau, piratarea programelor, a fost, pana la urma, o investitie. O investitie in prietenia fata de Microsoft si Bill Gates si in educarea tinerei generatii”, a afirmat Basescu.

O editie Windows la fiecare trei ani

Windows Vista este cea mai noua versiune a sistemului de operare Microsoft Windows si vine la cinci ani dupa lansarea lui Windows XP. Planul Microsoft este ca la fiecare trei ani sa lanseze o noua editie a sistemului de operare Windows, cu noi facilitati si imbunatatiri.

Fondatorul Microsoft a apreciat ca Romania este lider in aplicarea programelor e-guvenamentale si a declarat ca Microsoft va investi in software pentru a-l face mai acccesibil inclusiv copiilor, pentru a imbunatati sistemul educational, in conditiile in care un miliard de persoane din lume folosesc PC-ul.

Introducerea Internetului in mai multe tari ar putea fi o baza pentru dezvoltarea sistemului educational.

“Ne gandim la solutii prin care software-ul sa fie mai usor de folosit, sa ajutam oamenii sa utilizeze mai usor tehnologia. Software-ul poate fi folosit acum peste tot, in masina, la televizor si, evident, pe calculatorul personal.

Speram ca investitiile in Romania sa fie tot mai importante dupa aderarea la UE si ca Guvernul sa investeasca in proiecte informatice, pentru o comunicare mai eficienta si transparenta”, a spus Bill Gates.

Lansare cu probleme

Totusi, mai multe companii concurente au acuzat Microsoft ca sistemul de operare Windows Vista perpetueaza practici catalogate drept ilegale de Uniunea Europeana in urma cu aproape trei ani, potrivit Reuters.

Reprezentantii grupului care include companii precum IBM, Nokia, Sun Microsystems, Adobe, Oracle si Red Hat au spus ca plangerile facute anul trecut vor fi inaintate cu cateva zile inainte ca sistemul de operare sa fie lansat pe piata.

Comisia Europeana a stabilit in anul 2004 ca Microsoft s-a folosit de pozitia dominanta pentru a elimina de pe piata o serie de producatori de software in domeniul audio si video, iar sistemul Windows a fost facut incompatibil cu software-urile rivale.

Microsoft a contestat decizia Comisiei Europene din 2004, care include si o amenda record de aproape 500 de milioane de euro si ordinul de a-si modifica practicile de afaceri.

Bill Gates, cel mai mare filantrop din lume

Potrivit revistei Forbes, Bill Gates este cel mai bogat om din lume. Averea sa este estimata undeva in jurul cifrelor de 50 de miliarde de dolari. Din cauza averii sale uriase, fiscul din Statele Unite este obligat sa stocheze datele referitoare la el pe un calculator special, de fapt, un sistem de calcul alcatuit din mai multe computere.

In anul 2000, Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, infiinteaza fundatia de caritate „Bill and Medlinda Gates”, cea mai mare societate filantropica din lume cu un fond de aproape 30 de miliarde de dolari. Fundatia este cunoscuta in special pentru contributiile la imbunatatirea sanatatii populatiei din Africa.

Bill, Melinda Gates si Bono, solistul formatiei de rock U2, au fost declarati, de catre revista Time, „Oamenii anului” in 2005 pentru contributiile din Africa.

Fundatia lui Gates a donat peste 1,5 miliarde asociatiei Global Alliance for Vaccines and Immunization, care are un rol important in vaccinarea populatiei sarace a globului si in eradicarea unor maladii care nu mai au locul pe glob la inceputul secolului XXI (malarie, dizenterie etc.).

Bill Gates – scurta biografie

28 octombrie 1955 -William Henry Gates III se naste la Seattle.
1967- incepe studiile la Lakeside School, una dintre cele mai cunoscute scoli din Seatle.
1973- incepe studiile Harvard, dar in anul III renunta la cursurile universitare.
1977 – impreuna cu Paul Allen, prietenul sau din copilarie, infiinteaza compania Microsoft.
1980 – Bill Gates realizeaza prima afacere importanta cu IBM pentru 56,000 dolari. Sistemul de operare MS-DOS este disponibil pe PC-urile produse de IBM.
1985- Lanseaza prima versiune a Windows, sistem de operare ce va revolutiona lumea IT.
1989- Lanseaza Microsoft Office, care va devine intre timp cea mai populara suita de aplicatii de birou.
1986- Microsoft devine companie publica, fiind cotata la bursa.
2000- Impreuna cu sotia sa, infiinteaza fundatia de caritate “Bill and Melinda Gates”.
2005 – Regina Marii Britanii ii acorda titlul de “Cavaler al Imperiului Britanic”.
15 iunie 2006- Bill Gates isi anunta retragerea din Microsoft, incepand cu iulie 2008.

HotNews.ro, C.N.A., 01 feb 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *