23 July 2024

Vin chinezii cu miliardele. De dolari

0

O importanta firma din China vrea sa investeasca 10 miliarde dolari intr-un parc industrial la Calarasi, partial pe locul defunctului combinat Siderca.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a atras atentia Chinei asupra noastra. La sfarsitul saptamanii trecute o importanta delegatie chineza a aterizat la Bucuresti pentru a discuta despre investitii de miliarde de dolari. De departe cea mai importanta suma de bani se va duce intr-un proiect de realizare a unui parc industrial pe o suprafata de 100 de hectare, langa Calarasi. Suma: 10 miliarde dolari in zece ani.

Vizita oficiala de anul trecut a presedintelui Traian Basescu in China pare sa fi atras atentia mediului de afaceri chinez asupra oportunitatilor din tara noastra, mai ales dupa aderare. O delegatie condusa de presedintele companiei China International Industry & Commerce Co.

Ltd, Wang Tianyi, a sosit sambata la Bucuresti pentru a face cunoscut planul investitional in Romania al catorva mari jucatori din China.
Domeniile vizate sunt, pe langa parcul industrial de la Calarasi, unde se asteapta sa functioneze intre 500 si 800 de firme, domeniul imobiliar, centre de afaceri, un hotel, un cartier rezidential in marginea Bucurestiului, precum si celebrul China Town.

In functie de evolutia situatiei, se va stabili daca forta de munca necesara pentru realizarea investitiilor va fi adusa din China, va fi recrutata de pe piata muncii din Romania sau daca se va recurge la o solutie mixta. Amplasamentul parcului industrial va fi pe malul Dunarii, in zona in care a functionat combinatul Siderca.

Locul a fost ales pentru faptul ca marfurile vor putea fi trimise cu usurinta in toata Europa, pe calea apei.

Intalniri la nivel inalt
Delegatia va ramane in Romania pana pe data de 18 ianuarie si va avea intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, primarul Capitalei Adriean Videanu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Doru Laurian Badulescu, si presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu George Filipescu.

Pe langa domeniile de interes amintite, oamenii de afaceri chinezi mai sunt interesati si de proiecte de infrastructura, cum ar fi autostrazi, poduri etc.

De altfel, cu ocazia vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in Romania, in 2004, mai multe firme chineze au semnat protocoale pentru a realiza o serie de investitii in tara noastra. Astfel, firma Talian s-a angajat sa modernizeze soseaua de centura a Bucurestiului, iar compania Road & Bridge – sa participe la constructia unui pod la Braila.

Din pacate, lucrurile au trenat, iar acum au aparut probleme legate de protocoalele amintite. Concret, fiind vorba de lucrari mari, ele nu mai pot fi atribuite fara licitatii, cu atat mai mult cu cat am aderat la Uniunea Europeana, ceea ce deranjeaza partea chineza. De altfel, aceste lucruri vor fi discutate cu oficialitatile romane in timpul intalnirilor de saptamana aceasta.

Un alt punct pe agenda delegatiei chineze este negocierea preluarii controlului asupra companiei mixte romano-chineze Post Telecom, care a fost infiintata prin asocierea Postei Romane si a companiei chineze ZTE. Discutiile despre vanzarea de catre Posta a unui pachet de actiuni catre ZTE au fost incepute anul trecut, cu ocazia vizitei presedintelui Basescu in China.

Chinezii si-au luat ca partener firma NIRO
Partenerul din Romania al firmei China International Industry & Commerce Co. Ltd este firma NIRO 95 SA, condusa de omul de afaceri Nicolae Dumitru.

„Domnul Nicolae Dumitru a fost de mai multe ori in China si a incheiat mai multe protocoale cu reprezentantii firmei China International Industry & Commerce in vederea colabo-rarii in urmatorii ani“, ne-a declarat Long Liu, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de afaceri Chinezi din Romania.

Totodata, Long Liu este si coproprietar al firmei Dragonul Rosu 2000 SRL, care isi deruleaza afacerile in complexul Dragonul Rosu din zona Fundeni – Colentina, alaturi de firma Dragonul Rosu SA, detinuta de Nicolae Dumitru.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru este cel care a infiintat, impreuna cu Nicu Gheara, complexul Europa din Bucuresti. Numele lui a mai fost asociat si cu al Elenei Udrea dupa ce au infiintat in comun o firma care, potrivit celor doi, nu a functionat niciodata, iar acum este in lichidare.

Anul trecut, Mugur Ciuvica s-a folosit de aceasta informatie si a acuzat-o pe Elena Udrea ca s-a asociat cu un protejat al fratilor Camataru. „In iunie 2006, Elena Udrea s-a asociat cu Nicolae Dumitru, zis Niro, finul si protejatul clanului Camataru.

Firma se cheama New Global Investments SRL, Elena Udrea are 25% din actiuni, sotul ei, Dorin Cocos, 25% din actiuni, iar firma Niro ‘95 Impex SA, care apartine lui Nicolae Dumitru, celelalte 50% din actiuni“, spunea atunci Mugur Ciuvica.

In replica, atat Elena Udrea, cat si Nicolae Dumitru au anuntat ca-l dau in judecata pe Mugur Ciuvica pentru calomnie, lucru confirmat si de Ion Badea, director de imagine la Niro ’95 Impex SA.

Saptamana Financiara, Costel Stroescu, 16 ian 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *