Cannavaro primeste si premiul FIFA pentru jucatorului anului

0

Italianul Fabio Cannavaro a fost desemnat de Federatia Internationala de Fotbal cel mai bun jucator al anului 2006. La inceputul lunii decembrie, fundasul italian a primit si Balonul de Aur din partea revistei franceze France Football.

Voturile au fost acordate de selectionerii si capitanii de echipa ai echipelor nationale din toata lumea, afiliate la FIFA. Din partea Romaniei au votal Cristian Chivu (care i-a ales pe Kaka, Cristiano Ronaldo si Deco) si selectionerul Victor Piturca (optiunile sale fiind Cristiano Ronaldo, Kaka si Ronaldinho).

Cannavaro este primul fundas care primeste acest premiu si el ii depaseste in ierarhia anului pe ultimii doi castigatori ai trofeului, Zinedine Zidane, laureat in 2003 si clasat al doilea in acest an si Ronaldinho, primul in ultimii doi ani, al treilea acum.

Aparatorul lui Real Madrid este al saptelea fotbalist din istorie care reuseste intr-un an dubla Balonul de Aur – Premiul FIFA. Inaintea sa au mai realizat aceasta performanta Ronaldinho (2005), Ronaldo (2002 si 1997), Rivaldo (1999), Zidane (1998), Weah (1995), Baggio (1993) si Van Basten (1992).

Cannavaro a tinut sa multumeasca tehnicienilor care l-au antrenat in acest an: Fabio Capello la Juventus si Real Madrid si Marcelo Lippi la Campionatul Mondial.

“Lor le dedic acest premiu. Cand vezi Barcelona jucand, esti incantat, dar la Mondial noi am reusit ceva mult mai important: cand o echipa intra pe teren, conteaza spiritul de echipa si vointa de a invinge, pentru ca asa se obtin succesele. Si acesta este fotbalul care ii place lui Capello.”

Ronaldinho, al treilea clasat in acest an, s-a multumit sa declare: “Cannavaro este fara indoiala cel mai bun fundas din lume. Eu sunt fericit ca ajung pentru a treia oara consecutiv la [decernarea premiilor din] Zurich.”

Gala FIFA a fost organizata la Zurich Opera House sub numele “Fotbalul il intalneste pe Mozart”, pentru a marca implinirea a 250 de ani de la nasterea compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart. Festivitatea a fost pigmentata cu momente muzicale preluate din opera lui Mozart Flautul fermecat, interpretate de orchestra operei din Zurich.

Gazdele galei au fost fostul fotbalist olandez Ruud Gullit si frantuzoaica Amanda McLane. Premiul pentru cel mai bun fotbalist i-a fost inmanat lui Cannavaro de un alt olandez, Edgar Davids.

Cea mai buna jucatoare de fotbal din lume a fost desemnata Marta. Jucatoarea braziliana a fost urmata in ierarhia anului de Kristine Lilly din Statele Unite ale Americii si de Renate Lingor din Germania.

Legendarul jucator si antrenor italian Giacinto Facchetti, care a decedat in luna septembrie, a primit post-mortem Premiul Presedintelui. Omul considerat fondatorul celebrului stil de aparare “catenaccio” a evoluat intreaga cariera la Inter Milano, conducand clubul italian la castigarea Cupei Campionilor din 1960. In 2004 el a fost numit presedinte al lui Inter.

HotNews.ro, S.N., 18 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *