Premierul Toni Blair, anchetat de politie

0

Politia britanica l-a audiat pe premierul Tony Blair in cadrul unei anchete privind numirea in Camera Lorzilor a unor oameni de afaceri in schimbul sprijinului financiar acordat Partidului Laburist. Purtatorul de cuvant a lui Blair a declarat ca acesta nu a fost retinut si nici nu a fost pus sub acuzare de catre politie, relateaza agentiile internationale de presa.

Tony Blair a vorbit timp de doua ore cu agentii Scotland Yard la Downing Street, resedinta traditionala a premierilor Marii Britanii, fiind interogat in calitate de martor, si nu ca suspect in acest caz.

Ancheta politiei a fost demarata in anul 2005, dupa ce Partidul National Scotian (SNP) l-a acuzat pe premier ca a nominalizat oameni de afaceri prosperi pentru locuri in Camera Lorzilor, in schimbul unor imprumuturi acordate Partidului Laburist.

“Dat fiind ca SNP a formulat o acuzatie specifica in legatura cu nominalizarile premierului pentru Camera Lorzilor, era de asteptat ca politia sa il interogheze pe premier”, a declarat purtatorul de cuvant.

Pana acum au fost audiate aproximativ 50 de persoane. Printre acestia se numara consilieri ai premierului si persoane care au donat bani Partidului Laburist, printre care si Lord Levy, un cunoscut om de afaceri din lumea impresariatului muzical, responsabilul princupal cu strangerea de fonduri.

El a mai precizat ca politia a vrut sa afle daca premierul stia ca cei patru oameni de afaceri prosperi care au fost nominalizati pentru mandate in Camera Lorzilor, au finantat campania electorala a Partidului Laburist in 2005.

O lege din 1925 stipuleaza ca vinarea locurilor din Camera Lorzilor este ilegala. Scandalul finantarii partidelor s-a declansat in martie, cind Partidul Laburist a anuntat ca a contractat imprumuturi in valoare de 14 milioane de lire sterline (aproximativ 26 de milioane de dolari) de la 12 oameni de afaceri, in vederea alegerilor.

HotNews.ro, C. Marin, 14 dec 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *