Adevarul despre ce fac romanii in Anglia

0

Studiez cu atentie panoul pe care sunt expuse fotografiile celor dati in urmarire de politia metropolitana, pregatita sa-mi notez numele romanilor. Nu e niciunul. Surprinzator, pentru ca ma aflu la sectia de politie Marylebone din Westminster, o zona in care isi faceau de cap multi cersetori si hoti de buzunare romani.

Imediat dupa colt incepe Oxford Street, artera cu magazine, unde 200 de milioane de oameni vin anual la cumparaturi.

Jon Morgan intra in birou, isi cere scuze pentru intarziere, dar… ceva nu se leaga. Seful sectiei de politie mi s-a adresat in franceza si, evident ii cer lamuriri. „Imi place tare mult franceza! Prin anii ‘60 am lucrat acolo la un combinat chimic”, povesteste cu usoara nostalgie politistul inalt de aproape doi metri.

„Dar sa stiti ca vorbesc mai bine spaniola, sotia mea este argentinianca.” Asa se explica prezenta, pe un perete al biroului sau, a portretului lui Ernesto „Che” Guevara.

Politistul „revolutionar”

Jon e deschis si povesteste cu mandrie ca exista o legatura de rudenie indepartata intre sotia lui si marele revolutionar sud-american. „Am fost mereu fascinat de personajul asta, cand am intalnit-o pe sotia mea, nu-mi venea sa cred ca e adevarat.

Dar voi ati venit la mine sa va vorbesc despre altceva, nu-i asa?”, spune zambind ofiterul, care marturiseste ca si-a propus sa isi petreaca, anul viitor, vacanta in Romania. Si, in timp ce isi monteaza lavaliera pentru a inregistra interviul, intreaba cu interes: „E adevarat ca il cercetati pe fostul prim-ministru pentru coruptie? Fantastica treaba! Bravo voua!”.

Jon Morgan coordoneaza, din 2004, operatiunea Golf. Ingrijorata de numarul mare de hoti de buzunare si cersetori romani care-si faceau veacul prin Westminster, politia metropolitana a initiat o actiune ampla in care s-au implicat sectia Marylebone, serviciul imigrari si Ambasada Romaniei.

„Autoritatile romane ne ajuta la identificare, impreuna cu cei de la imigrari au grija ca, in 24 de ore, cei arestati sa fie expulzati in Romania, iar cand ajung la Bucuresti sunt retinuti si li se pune interdictie de-a mai parasi tara.”

Am cazut din topul hotilor. 350 de infractori romani au fost trimisi acasa din 2004 pana acum, iar din punctul de vedere al lui Jon Morgan e un mare succes. „Asta inseamna ca a scazut cu 20 numarul infractiunilor comise de romani la Londra”, adauga ofiterul, care nu-si mai aminteste cand un ofiter de-al sau a vazut infractor roman in Westminster.

A cunoscut sute de hoti romani si multora le stie povestea. Un exemplu: o tanara a fost arestata de 500 de ori pentru acelasi lucru: in magazinele de incaltaminte de pe Oxford Street fura gentile doamnelor preocupate sa-si gaseasca masura potrivita la pantofi.

Ofiterul Morgan a descins de zeci de ori, in puterea noptii, in casele rromilor care-si trimiteau copiii la cersit si la furat. I-a urmarit mult si e uluit de mentalitatea acestora. „Erau mai multe familii de infractori care isi vindeau copiii intre ei. Negocierea se facea in functie de indemanarea copilului la furat.”

Ofiterul ne asigura ca lucrurile s-au schimbat mult in aceasta privinta si ca in topul hotilor de buzunare din Londra nu mai conduc romanii. Algerienii sunt acum cei mai de temut.

Ii citez din articolul din „The Sun” care spune ca, dupa 1 ianuarie, romanii vor savarsi jafuri cum n-a mai vazut Londra si-mi raspunde pe un ton ferm: „Eu n-am niciun motiv sa cred ca romanii care vor veni dupa
1 ianuarie in Marea Britanie sunt mai predispusi la infractiuni decat alti cetateni care-au venit pana acum!”.

TBC-ul vine din Est?

Michael Bynion este senior editor la „The Times”. De 35 de ani scrie pentru aceeasi publicatie si are reputatia unui analist echilibrat. A fost in Romania de mai multe ori si e la curent cu situatia de la noi.

Il intreb daca a citit articolul in care „The Sun” spune ca, dintre romanii care vor veni la munca in Anglia, multi sunt bolnavi de TBC si reprezinta un pericol pentru populatie.

„E absurd sa spui ca romanii ne vor imbolnavi in masa! La fel cum nu cred ca valuri de raufacatori romani ne vor invada tara. Sunt prejudecati de care veti mai avea parte, dar nu cred ca va lua vreodata cineva in serios ce scriu aceste ziare!”

Integral in Evenimentul Zilei

Evenimentul Zilei, Sanda Nicola, 22 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *