Presa despre condamnarea la moarte a lui Saddam

0

Adevarul compara sentinta lui Saddam Hussein cu cea a lui Nicolae Ceausescu, mai putin dura decat a dictatorului irakian. Cotidianul considera ca prin condamnarea lui Saddam, Bagdadul isi rezolva o singura problema, care nu va pune capat nelinistilor din Irak. EVZ, citand un ONG international, califica procesul lui Saddam “sinistru”, marcat de nereguli.

Saddam se va legana in streang

Fostul presedinte irakian Saddam Hussein pare sa aiba o soarta mai dura decat cea a prietenului sau de la Bucuresti, Nicolae Ceausescu, care a sfarsit impuscat de un pluton de executie, dupa un proces sumar. Fostul rais de la Bagdad a fost condamnat la moarte prin spanzurare, desi el ceruse sa fie executat prin impuscare.

Inaltul Tribunal Penal din Irak l-a gasit vinovat pe Saddam de executarea a 148 de locuitori siiti din satul Doujail, in 1980, ca represalii la un atentat impotriva unui convoi prezidential.

Consecintele verdictului

Judecind dupa primele reactii la sentinta lui Saddam Hussein, condamnarea acestuia la moarte nu va conduce, in nici un caz, la pacificarea Irakului. La numai o ora dupa incheierea procesului, violentele au erupt in Irak, in ciuda interdictiilor de circulatie impuse de autoritati in principalele orase.

La Bagdad, au avut deja loc confruntari intre manifestanti sunniti si armata irakiana, iar moscheea Abu Hanifa, principalul centru religios sunnit din capitala, a fost tinta unor atacuri cu explozibili.

Sunnitii au protestat fata de verdict si au scandat „Te vom razbuna, Saddam!“ In schimb, siitii pe de o parte imparteau dulciuri copiilor in semn de bucurie, iar pe de alta parte agitau poza clericului radical Muqtada al-Sadr.

Mai ambigua este pozitia kurzilor din Irak. Daca o parte dintre acestia s-ar bucura de executarea cit mai grabnica a fostului dictator, multi dintre kurzi sint de parere ca ar trebui asteptata si sentinta in cel de-al doilea proces deschis impotriva lui Saddam, in care acesta este acuzat de genocid impotriva populatiei kurde din Anfal.

Un proces sinistru”

Organizatia Amnesty International acuza ca Saddam Hussein nu a beneficiat de un proces corect, ci de unul “sinistru, marcat de grave deficiente”.

Organizatia acuza faptul ca membri ai familiei judecatorului care a prezidat procesul se numara printre victimele din Kurdistan ale represiunilor lui Saddam.

Si Federatia Internationala pentru Drepturile Omului (FIDH) a condamnat cu fermitate condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein, vorbind despre un “proces inechitabil”.

“Tribunalul penal irakian s-a evidentiat prin violari repetate ale dreptului la un proces corect, ratandu-si misiunea”, se arata intr-un comunicat al FIDH. “Sentinta va semana mai multe violente si dorinta de razbunare in Irak”, mai precizeaza organizatia.

HotNews.ro, 06 nov 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *