Vosganian poate pierde functia din CE din cauza lui SO Vantu

0

Reticenta lui Jose Manuel Barroso in ceea ce-l priveste pe Varujan Vosganian poate sa aiba legatura cu finantarile primite in campania electorala din 2000 de Uniunea Fortelor de Dreapta. Vosganian a recunoscut atunci in mod oficial ca UFD a primit bani de la Sorin Ovidiu Vantu, cunoscut si de oficialii europeni ca un afacerist controversat.

In 2004, Barroso a cerut Letoniei sa-si schimbe candidatul la functia de comisar, deoarece Ingrida Udre era acuzata de ilegalitati in finantarea partidului sau.

Vicepresedintii grupului parlamentar socialist din Parlamentul European, Jan Marius Wiersma si Hannes Swoboda, au tinut sa sublinieze, in ziua in care candidatii Romaniei si Bulgariei asteptatu sa fie propusi oficial, ca Varujan Vosganian “a fost foarte mult timp la dreapta esicherului politic si pe nota de plata a unor magnati”.

Fara a aduce nici un fel de lamuriri, cei doi si-au publicat pararile pe pagina personala de web a lui Wiersma si au anuntat ca vor fi corecti, dar duri, la audieri.

Referirile celor doi socialisti par sa se indrepte catre perioada anilor de inceput al formatiunii politice Uniunea Fortelor de Dreapta. In 2002, Vosganian si Adrian Iorgulescu, fostul si presedintele de moment al UFD, au recunoscut ca partidul a fost finantat, in campania electorala din 2000, de Sorin Ovidiu Vantu.

Iorgulescu a adaugat chiar ca a avut la dispozitie doua masini de la Gelsor “pentru a alerga prin toata tara”.

Cei doi au negat atunci ca ar avea planuri politice comune cu controversatul afacerist sau ca UFD ar fi fost o formatiune pusa la cale impreuna cu acesta. Sumele primite de UFD de la SOV au fost publicate, conform legii, in Monitorul Oficial.

Varianta devine plauzibila avand in vedere ca problemele privind propunerea oficiala a lui Vosganian au aparut cu multe ore inainte ca subiectul eventualului sau dosar de informator sa apara pe piata.

Nu ar fi prima oara cand Jose Manuel Barroso ar solicita schimbarea unui candidat la functia de comisar din cauza finantarile pe care partidul acestuia le-a primit. In 2004, la aderarea Letoniei, proaspatul presedinte al Comisiei Europene a cerut inlocuirea Ingridei Udre, deoarece asupra acesteia planau acuzatii legate de finantarile primite.

KNAB, echivalentul leton al Departamentului National Anticoruptie, actionase in instanta Uniunea Ecologistilor si a Fermierilor pentru ca primise o serie de donatii care incalcau legea electorala. Ingrida Udre era presedintele respectivei formatiuni politice.

Parlamentarii europeni au declarat la acea vreme ca nu vor ca, in cazul in care instanta o va gasi pe Udre vinovata de acte de coruptie, acest lucru sa aiba implicatii asupra imaginii si activitatii Comisiei Europene. Udre fusese nominalizata pentru portofoliul “Impozite si taxe” in cadrul Comisiei Europene.

HotNews.ro, B. Blagu, 26 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *