Nu scapam de controale la vama pana in 2010

0

Romanii nu vor scapa de orele petrecute in vama la plecarea spre tarile din UE, in ciuda aderarii la 1 ianuarie 2007. In sedinta de marti a Comisiei Nationale de Auto-evaluare Schengen, ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Vasile Blaga, a declarat ca anul 2010 este “un termen optimist pentru eliminarea controlului vamal”.

Pregatirile pentru aderarea la spatiul Schengen vor fi finantate in principal din fonduri europene, Romania urmand sa beneficieze de o finantare de aproape 560 de milioane de Euro, cunoscuta sub numele de “Facilitatea Schengen”, dupa cum arata MAI.

In anul 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au stabilit la Schengen sa renunte la controlul frontierelor comune si sa introduca libera circulatie pentru cetatenii acestor tari. Pe parcurs, au mai aderat la Schengen: Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Islanda, Norvegia si Elvetia, in 2004.

Statele care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004 nu sunt inca membre ale spatiului Schengen. Aderarea acestora, prevazuta pentru luna octombrie a acestui an, a fost amanata si se estimeaza ca nu va avea loc mai devreme de anul 2009.

HotNews.ro, B. Tomasevici, 24 oct 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *