Arafat, sfaturi in caz de cutremur: mobila bine fixata, provizii pentru 3 zile

0

p_173013_760x420-00-70Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a participat, vineri, la o dezbatere privind masurile in caz de cutremur si a spus ca este necesar, pe langa consolidarea cladirilor, ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa isi asigure provizii pentru trei zile.

“In zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul si echipamentele trebuie fixate. Intotdeaua am ridicat acesta problema. Un spital nu este neaparat sa fie functional dupa un cutremur daca doar ai consolidat cladirea. Daca echipamentele din spital nu sunt fixate si protejate, acest spital devine nefunctional dupa cutremur numai prin faptul ca echipamentele din el se distrug.

Cladirea poate sa ramana, dar sa fie nefunctionala, pentru ca totul se distruge in timpul cutremurului”, a subliniat dr. Raed Arafat, la dezbaterea “Prevenirea dezastrelor si masuri in cazul producerii unui cutremur – invatate din experienta japoneza”, desfasurata la Univeristatea Politehnica din Bucuresti.

Cu acelasi prilej, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a subliniat importanta educarii populatiei cu privire la masurile de protectie si interventie in cazul unui dezastru. “Cu ocazia unei vizite pe care am facut-o in Japonia, anul trecut, primul lucru pe care l-am putut observa a fost cum se poate crea o cultura si cultul securitatii la o populatie, de la copiii de cativa ani la toti adultii. Cum se pregatesc continuu sa faca fata calamitatilor si dezastrelor intr-o tara expusa continuu la dezastre. Copiii sunt invatati cum sa folosesca defibrilatorul”, a spus Arafat.

Secretarul de stat, care conduce Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta din MAI, a mai spus ca, tot in caz de cutremur, orice om ar trebui sa aiba in casa provizii pentru minimum 72 de ore. “Japoneziii spun ca in primele 72 de ore (de la producerea unui dezastru – n.r.) nu este timp pentru cei care nu au probleme majore (…) Un mesaj care se transmite populatiei: pregatiti-va ca in primele 72 de ore nu avem timp de cei care nu au probleme majore. Adica: apa, mancare pentru trei zile, totdeauna sa le ai la tine acasa. Aceste mesaj nu numai in Japonia se transmite, o sa il auziti de catre cei din SUA, de catre mai multe tari care s-au confruntat cu situatii de calamitati”, a spus Raed Arafat.

In Romania este un sistem de interventie care nu este foarte diferit de cel din Japonia.

El a subliniat, pe de alta parte, ca populatia face parte din sistemul de interventie si ca este nevoie de voluntari in cazul unor calamitati. “In Romania este un sistem de interventie care nu este foarte diferit de cel din Japonia. Bucurestiul trebuie sa fie pregatit pentru interventie, dar Bucurestiul nu va interveni singur in Bucuresti. Niciodata, intr-o tara ca Romania, nu se va astepta ca Bucurestiul sa faca fata singur (in cazul unui seism mare – n.r.), este imposibil. Trebuie sa pregatim o tara intreaga sa intervina nu numai in Bucuresti. Sistemul national de interventie trebuie sa fie pregatit sa reactioneze integral si integrat la orice situatie. Am reusit sa obtinem autorizatie din partea ONU pentru prima echipa de pompieri pentru cautare-salvare. Acum planul nostru este ca in fiecare judet sa avem cate o astfel de echipa in urmatorii patru-cinci ani. Pregatirea personalului de interventie este la fel de importanta ca si pregatirea populatiei. O tara intreaga va raspunde in situatia unei calamitati. Zona neafectata va fi cea care va interveni in zona afectata”, a adaugat Arafat.

La aceeasi dezbatere, ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Keiji Yamamoto, a vorbit despre dezastrele pe care le-a cunoscut tara, dar si despre ajutorul dat Romaniei pe linia masurilor de siguranta in cazul unui seism de magnitudine mare.

“Japonia a cunoscut multe dezastre naturale, de fiecare data invatand din experienta respectiva si reusind sa o depaseasca. (…) Este cunoscut faptul ca si in Romania exista temerea producerii, din nou, a unui cutremur de mari proportii, asemenea celui din anul 1977. Guvernul Japoniei a oferit colaborare Romanie sub diverse forme, una dintre ele fiind proiectul de cooperare tehnica pentru reducerea riscului seismic la cladiri si structuri, desfasurat in perioada 2002-2007″, a spus diplomatul nipon.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru a spus ca Romania, din pacate, se afla “tot la inceput in ceea ce priveste activitatea in preventia cutremurelor”.

“S-au facut pasi importanti. ISU este una dintre organismele care a contribuit din plin la educarea populatie. Evenimentele destinate educarii populatiei au fost destul de rare, ele trebuie indesite, trebuie sa devina o practica saptamanala in scoli, gradinite, institutii, in cladirile care asigura functionalitate. Din experienta japoneza se poate invata foarte mult. Am initiat doua proiecte care prevad achizitia unor centre de date care sa permita stocarea unitara a acestor masuratori si, ulterior, sa se poata face o analiza statistica pertinenta si globala. Aceste centre de date vor intra in functiune in cursul anului viitor”, a mai spus Prisecaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *