Bisericile “aruncă în stradă” sute de elevi din Cluj-Napoca

0

Kolozsvar_Emil_Racovita_Liceum38 de şcoli și grădinițe din municipiu au rămas fără sediu sau urmează să îl piardă după ce clădirile în care funcţionează au fost retrocedate sau sunt pe cale să fie retrocedate. Unele şcoli şi-au mutat deja sediul, altele aşteaptă încă soluţii de la autorităţile locale astfel încât elevii să nu fie aruncaţi în stradă.

Cele 38 de imobile ale unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost revendicate de parohii şi eparhii reformate, romano-catolice sau greco-catolice. De departe, cele mai multe revendicări aparţin Eparhiei Reformate din Ardeal care a solicitat în instanţă nu mai puţin de 15 sedii, părţi de imobile şi terenuri în care funcţionează şcoli şi grădiniţe. Pe “lista neagră” a eparhiei se află licee de prestigiu, precum Emil Racoviţă şi Gheorghe Şincai plus şapte grădiniţe.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia vrea înapoi nouă sedii de şcoli şi grădiniţe: două imobile ale Liceului Apaczai Csere Janos, Liceul Teologic Romano-Catolic, o parte din Liceul de Coregrafie, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Şcoala Ioan Bob, Şcoala Ajutătoare nr. 1.

Episcopia Unitariană a revendicat imobilul Liceului Samuel Brassai de pe bulevardul 21 Decembrie 1989

Arhiepiscopia Ortodoxă a cerut un corp de clădire folosit de Liceul de Muzică Sigismund Toduţă. Congregaţia Surorilor Maicii Domnului care aparţine de Episcopia Greco-Catolică a solicitat în instanţă un imobil al Colegiului Naţional George Coşbuc şi unul al grădiniţei şi şcolii Ioan Bob. Federaţia Comunităţilor Evreieşti a revendicat patru clădiri care aparţin Şcolii Traian Dârjan, Grădiniţei nr. 69, Grădiniţei nr. 2 “Grădiniţa cu parfum de tei” şi Şcoala de Muzică Augustin Bena.

Şcoala Ioan Bob cere ajutor de cinci ani

Efectele retrocedării se văd cel mai bine la Şcoala Ioan Bob Cluj-Napoca a cărei conducere solicită, de cinci ani, Primăriei Cluj-Napoca şi Inspectoratului Şcolar Judeţean să găsească un sediu nou după ce o parte din clădire a fost retrocedată. Pe lângă faptul că sălile de clasă sunt insuficiente în comparaţie cu numărul de elevi, la Şcoala Ioan Bob mai trebuie rezolvată şi problema celor opt clase din imobilul retrocedat. Ioan Bîlc, directorul şcolii afirmă că până în mai 2015 mai pot folosi clădirea retrocedată, dar până atunci trebuie să mute cele opt clase în altă locaţie.

Soluţie temporară până la construirea sediului nou

În cazul Şcolii Ioan Bob, Primăria Cluj-Napoca a găsit două soluţii: mutarea temporară într-un imobil de pe bulevardul Eroilor şi apoi transferul definitiv în sediul nou de pe Memorandumului 22. Primarul Emil Boc a promis, la ultima şedinţă de Consiliu Local, că până anul viitor sediul nou va fi gata. “Problema pe care o aveţi este una presantă, stringentă şi importantă pentru Primărie. Vreau să ştiţi că avem soluţia pe Memorandului 22 unde noi vom investi o sumă importantă de bani şi speranţa noastră este că dacă nu apar blocaje în execuţie să fim gata în luna martie a anului viitor. Dacă nu, vor exista soluţii alternative având în vedere portofoliul pe care noi îl avem la dispoziţie în acest moment”, a declarat Boc.

Conducerea ISJ Cluj: situaţiile se rezolvă treptat

Printre şcolile din municipiu care au fost nevoite deja să se mute după ce au pierdut sediile în instanţă se află Liceul de Mediu care s-a mutat la Liceul Anghel Saligny. De asemenea, o grădiniţă de pe strada Pavlov trebuie să se mute în curând într-un sediu nou de pe Moţilor, aflat acum în construcţie. Şcoala Specială nr. 1 s-a mutat la începerea noului an şcolar din sediul de pe strada George Coşbuc care a fost retrocedat Parohiei Romano – Catolice „Sfântul Mihail”.

Potrivit legii, şcolile şi grădiniţele care pierd sediile din cauza proceselor de retrocedare au la dispoziţie 10 ani pentru găsirea unei alte clădiri. Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj a subliniat că toate situațiile vor fi rezolvate punctual. Dar, până la mutarea școlilor în alte clădiri, Primăria trebuie să plătească chirie bisericilor pentru școlile care funcționează în clădirile retrocedate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *