REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Ultimele sondaje înaintea votului de duminică

0

5330771-mediafax-foto-liviu-chiricaÎn aşteptarea rezultatelor şi ext-poll-urilor la alegerile europarlamentare 2014, partidele au testat electoratul înaintea scrutinului, Alianţa PSD-PC-UNPR fiind în topul preferinţelor, având ca şi adjudecate aproape jumătate dintre mandatele pentru Bruxelles. De asemenea, de remarcat este că PMP-ul Elenei Udrea, înfiinţat oficial în urmă cu câteva luni, are toate şansele să treacă de 10%.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Pe ultima sută de metri înainte de ziua votului, institutul de sondare CSCI a analizat răspunsurile a 1.110 cetăţeni cu drept de vot, în perioada 19-22 mai. Potrivit analizei sociologice, alianţa electorală PSD-PC-UNPR este marele câştigător al euroalegerilor din 2014. Aceasta ar câştiga 43% dintre voturi, în vreme ce liberalii ar obţine doar 14%.

În acelaşi studiu, PDL şi PMP ar fi la o diferenţă de doar un procent, democrat-liberalii fiind preferaţi de 12% din electorat, iar partidul Elenei Udrea de 11 procente.

Singurul candidat independent care ar câştiga un loc în Parlamentul European ar fi Mircea Diaconu, fiind cotat cu 4% dintre voturi. PPDD (4%), FC (3%) şi PRM (2%) ar rata intrarea în PE, obţinând sub pragul de 5 la sută.

În statisticile CSCI, casă de sondare agreată de PSD, se arată şi cum a evoluat intenţia de vot pentru fiecare partid. Astfel, alianţa PSD-PC-UNPR s-a menţinut peste 41%, înregistrând o creştere uşoară de două procente din februarie până în mai. PNL a oscilat, în această perioadă, între 14-15 la sută, iar PDL între 10-13 la sută. O evoluţie concretă a avut-o PMP, pornind de la 8 procente în februarie şi ajungând la 11 la sută la sfârşitul lunii mai.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Operation Research, în perioada 21-22 mai, PSD-PC-UNPR ar câştiga euroalegerile cu 45%, cel mai mare scor din toate studiile realizate. În aceeaşi analiză, PNL ar obţine 15%, în timp ce PMP şi PDL ar fi la egalitate, cu 10%. La fel ca în cazul celorlalte sondaje, PRM şi FC nu ar avea reprezentanţi în Parlamentul European, obţinând doar 3-4%, adică sub pragul electoral.

Mircea Diaconu însă rămâne singurul candidat independent care va ajunge la Bruxelles, acesta fiind votat de 6% din electorat. Acelaşi sondaj realizat de Operation Research arată că prezenţa la vot va fi în jur de 30%.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. La cererea PDL, institutul de sondare CSOP a intervievat 1.055 de cetăţeni cu drept de vot, în perioada 25 aprilie-2 mai. Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate dintre respondenţi nu sunt interesaţi de clasa politică, în timp ce 37% sunt pasivi, declarând că nu sunt nici interesaţi, nici neinteresaţi de politicieni.

În ce priveşte intenţia de vot la alegerile europarlamentare 2014, alianţa electorală PSD-PC-UNPR ar fi votată de 38% dintre români. Pe locul doi în sondajele CSOP s-ar clasa PDL, cu un procent de 16%, în timp ce liberalii ar obţine 15%. PMP, condus de Elena Udrea, ar câştiga un procent de 9%, iar partidului lui Dan Diaconescu abia ar scoate 5%. Acelaşi sondaj arată că PRM şi FC ar rata intrarea în Parlamentul European, câştigând doar 4%, respectiv 2%.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Un alt institut de sondare, CURS şi Avangarde, a analizat intenţia la vot la alegerile din 25 mai, la cererea Televiziunii Publice. Astfel, după sondajele realizate în perioada 16-18 mai de CURS şi Avangarde, reiese faptul că alianţa electorală PSD-PC-UNPR ar câştiga majoritatea mandatelor, cu un procent de 44%. Liberalii s-ar clasa pe al doilea loc, cu 17%, un procent apropiat de scorul pe care aceştia şi l-au propus. Doar 14% ar obţine PDL, iar PMP ar fi votat de 8 la sută din electorat.

Tot la cererea TVR, CURS şi Avangarde vor prezenta REZULTATE EXIT POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014, duminică, 25 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *