Cum pot fi prevenite bolile gingivale

1

Woman-with-hands-on-face-close-up-of-perfect-smile-150x150Ingrijirea adecvata a gingiilor reprezinta o parte importanta a igienei orale.

Gingiile sanatoase ofera dintilor un suport bun si reduc, in mod semnificativ, sansele de dezvoltare a problemelor dentare. Gingiile nesanatoase, insa, pot provoca o serie de boli orale care afecteaza dintii si sanatatea intregului organism.

Totodata, cercetarile stiintifice sugereaza faptul ca multe afectiuni cronice sunt asociate cu bolile gingivale.

Ce sunt bolile gingivale?

Bolile gingivale reprezinta inflamarea gingiilor infectate si este o cauza a formarii placii bacteriene si a tartrului, care apar in urma unei igiene dentare precare. Placa dentara este o substanta vascoasa care se lipeste de suprafata dintilor, formata din bacterii si din resturi alimentare care nu au fost eliminate in urma spalarii danturii.

Daca placa dentara nu este eliminata in termen de cateva zile, se intareste si devine un depozit inchis la culoare care nu mai poate fi indepartat printr-un simplu periaj dentar. Acest depozit de bacterii se numeste tartru si este principala cauza a bolilor gingivale.

Pentru a nu ajunge la nefericita situatie de a ne confrunta cu gingii inflamate, sangeroase si dureroase, sau chiar mai rau, cu paradontoza (boala gingivala grava care duce la pierderea dintilor), cel mai bine este sa prevenim. Iata cum pot fi prevenite bolile gingivale:

  • O buna igiena dentara este cel mai bun mod de prevenire a oricarei forme de boli gingivale.
  • Este esential sa ne spalam pe dinti in mod corespunzator cel putin de doua ori pe zi. Medicul dentist poate, de asemenea,  recomanda folosirea unei paste de dinti speciale anti-tartru, in functie de starea pacientului.
  • Folosirea atei dentare este extrem de importanta pentru eliminarea placii dentare si a resturilor alimentare dintre dinti si de sub linia gingiei, acolo unde periuta de dinti nu are acces.
  • Alaturi de periuta de dinti, pasta cu fluor si ata dentara, este recomandat sa folosim o apa de gura antiseptica pentru a elimina bacteriile daunatoare din interiorul gurii.
  • De asemenea, un lucru extrem de important este sa mergem la cabinetul stomatologic de cel putin doua ori pe an, pentru controalele de rutina, unde medicul poate efectua un periaj profesional si un detartraj, tehnici care previn in mod eficient bolile gingivale.

Mai presus de toate, o dieta sanatoasa, care include o multime de alimente bogate in antioxidanti si alte elemente nutritive esentiale, va stimula puterea imunitara de a lupta impotriva bacteriilor si ne ajuta in mod remarcabil sa ne protejam dintii si gingiile.

1 thought on “Cum pot fi prevenite bolile gingivale

  1. Eu consider ca cea mai importanta este alimentatia in prevenirea problemelor gingivale.
    Am fost acum cativa ani intr-o statiune unde erau multi negri saracti veniti de curand din africa, am observat ca toti indiferent de varsta aveau o dantura perfecta, eu cred ca datorita faptului ca aveau o alimentatie naturala fara tot felul de ingrediente si aditivi chimici dintii si-au putut pastra sanatatea si nu au fost atat de corodati ca ai nostri.
    Alt factor cred ca este ingrijirea si educatia legata de igiena si ingrijire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *