EMIL RACOVIŢĂ, omagiat de Google la 145 de ani de la naştere

0

emil-racovita-google-doodleEMIL RACOVIŢĂ, celebrul savant, explorator, speolog şi biolog român, este omagiat de Google, printr-un Doodle, la 145 de ani de la naştere.

EMIL RACOVIŢĂ, născut pe 15 noiembrie 1868, este considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peşteri şi pânze freatice de apă).

EMIL RACOVIŢĂ  şi-a petrecut copilăria în judeţul Vaslui. EMIL RACOVIŢĂ şi-a început educaţia la Iaşi, ca elev al lui Ion Creangă şi mai târziu al lui Grigore Cobălcescu, continuând apoi la liceul „Institutele Unite”.

Apoi, EMIL RACOVIŢĂ studiază la Facultatea de Drept din Paris, după dorinţa tatălui său, dar audiază concomitent şi cursurile Şcolii de antropologie. După obţinerea cu succes a licenţei în drept, EMIL RACOVIŢĂ se înscrie şi la Facultatea de Ştiinţe din Universitatea Sorbona, Paris, după absolvirea căreia (1891) lucrează la laboratoarele Arago în cadrul staţiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde efectuează o serie de scufundări la adâncimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viaţa subacvatică. EMIL RACOVIŢĂ îşi ia doctoratul în 1896.

EMIL RACOVIŢĂ înainte de expediţia în Antarctica

La vârsta de numai 25 de ani , EMIL RACOVIŢĂ este ales membru al Societăţii zoologice din Franţa. Între 1897 şi 1899, EMIL RACOVIŢĂ participă ca naturalist al Expediţiei antarctice belgiene, la bordul navei Belgica, condusă de Adrien de Gerlache. Această expediţie, care porneşte din Anvers la 10 august 1897, avea un caracter internaţional, pe lângă belgieni, la ea participând şi norvegianul Roald Amundsen ca ofiţer secund, medicul american Frederick Cook, meterologul polonez Antoine Dobrowolski şi geologul Henryk Arctowski.

Cu prilejul escalelor făcute în Chile şi pe ţărmurile strâmtorii Magellan, EMIL RACOVIŢĂ efectuează cercetări complexe asupra florei şi faunei. În apropierea Ţării Palmer din Antarctica, exploratorii descoperă o strâmtoare care a primit numele navei „Belgica” şi câteva insule (una numită de RACOVIŢĂ insula Cobălcescu). Expediţia mai înscrie pe harta încă incompletă a Antarcticii şi insula Wiencke şi Ţara lui Danco, după numele celor doi membrii ai expediţiei care au pierit în această călătorie.

În timpul expediţiei din Antarctica, EMIL RACOVIŢĂ a avut posibilitatea să studieze viaţa imenselor mamifere acvatice, dar şi a pinguinilor. El a rămas în istoria ştiinţei ca descoperitor al balenei cu cioc. În total, EMIL RACOVIŢĂ şi colegii săi au publicat nu mai puţin de 60 de volume în urma expediţiei la bordul navei “Belgica”, reprezentând o contribuţie ştiinţifică mai mare decât a tuturor expediţiilor antarctice anterioare luate la un loc. Savantul român EMIL RACOVIŢĂ a întreprins un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor, pinguinilor şi altor păsări antarctice, care i-a adus o reputaţie bine meritată.

EMIL RACOVIŢĂ. Nava Belgica

În 1904, EMIL RACOVIŢĂ vizitează peştera Cueva del Drach din Mallorca, unde descoperă noi specii de crustacee, care îl fascinează. Din acest motiv, abandonează oceanologia şi se dedică ecosistemelor subterane.

În 1907, EMIL RACOVIŢĂ a publicat „Essai sur les problemes biospeologiques”, prima lucrare importantă dedicată biospeologiei din lume. După aceea,  EMIL RACOVIŢĂ a iniţiat un program internaţional de cercetare numit „Biospeologica” care să studieze fauna peşterilor, la început ca o activitate privată, dar în 1920, EMIL RACOVIŢĂ a înfiinţat la Cluj primul Institut Speologic din lume.

Ulterior, EMIL RACOVIŢĂ a scris de asemenea un tratat evoluţionist, cu anumite abordări originale asupra subiectului.

În august 1940, prin Dictatul de la Viena, Clujul a devenit parte a Ungariei, iar EMIL RACOVIŢĂ s-a mutat la Timişoara, în timp ce Institutul Speologic a rămas sub conducerea prietenului său elveţian Alfred Chappuis. După reîntoarcerea nordului Transilvaniei ca teritoriu al României, EMIL RACOVIŢĂ s-a întors la Cluj, dorind să reorganizeze institutul. EMIL RACOVIŢĂ a murit pe 17 noiembrie 1947, la vârsta de 79 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *