Sorin Alexandrescu, şeful Antenelor, a fost eliberat de judecători

0

alexandrescuTribunalul Bucureşti a decis să îl pună în libertate pe Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, care a fost arestat în urmă cu o săptămână pentru şantaj. Completul din care au făcut parte Elena Burlan şi Manuela Golea Mladin a admis, astfel, recursul formulat de Sorin Alexandrescu faţă de decizia Judecătoriei Sector 1, care a dispus arestarea directorului Antenelor. Alexandrescu este urmărit penal de către DNA pentru şantajarea lui Ioan Bendei, director al operatorului de cablu RCS-RDS. Judecătorii au dispus în locul arestării interdicţia de a părăsi ţara pentru Sorin Alexandrescu.

Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, l-a şantajat pe Ioan Bendei, administratorului RCS&RDS, să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV, spunându-i că, altfel, va fi făcută publică o anchetă jurnalistică în care se va arăta că Bendei i-a dat a dat 3,5 mil. euro mită lui Mitică Dragomir. Aceasta este acuzaţia principală din referatul procurorilor DNA, care au cerut astăzi arestarea lui Sorin Alexandrescu.

În stenogramele depuse la referat, apar mai multe dialoguri între Alexandrescu şi Bendei, dar şi între Alexandrescu şi o doamnă şi un domn, care, potrivit unor surse, sunt Camelia Voiculescu (şefa trustului Intact) şi Dan Voiculescu (fondatorul trustului Intact).

Potrivit procurorului, şeful Antena Group urmărea să-l determine pe reprezentantul RCS-RDS să semneze un contract de 7,2 milioane euro anual.

Prin acest contract RCS-RDS se angaja să plătească retransmisia prin satelit a posturilor Antena Group. În final Sorin Alexandrescu a fost de acord şi cu un contract mai mic ca sumă. Mai precis 4 milioane de euro pe an pe o perioadă de 5 ani ani. Procurorii spun că în schimbul celor 20 de milioane euro şeful Antena Group ar fi fost de acord să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS-RDS şi Mitică Dragomir.

În sala de judecată Sorin Alexandrescu s-a încurcat în explicaţii. Directorul Antenelor a declarat la un moment dat că el personal a documentat ancheta jurnalistică ce viza contractele RCS-Mitică Dragomir.

VEZI MAI JOS CUM A DECURS PROCESUL

UPDATE 16:00 Instanţa a admis recursul, astfel că Alexandrescu va fi judecat în stare de libertate.

UPDATE 12:33 Instanţa a rămas în pronunţare.

UPDATE 12:30 Alexandrescu, în ultimul cuvânt: “Nu am fost nesincer în declaraţiile date la prima instanţă. Nu am ştiut nimic despre adresele primite de Ioan Berindei. Nu este adevărat că nu doream să dau public contractul lui Mitică Dragomir. Nu înţeleg de ce sunt pericol public.Eu am fost ridicat de procurori din faţa casei. Am fost proactiv.  Lucrez de 17 ani în cadrul companiilor multinaţionale, dar nu am fost acuzat de aşa ceva. Vă rog să mă puneţi în libertate, voi colabora cu organele de cercetare judecătorească”.

UPDATE 12:10 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ susţine că DNA nu avea dreptul să investigheze dosarul, pentru că este vorba despre o acuzaţie de şantaj, şi nu una de corupţie.

UPDATE 11:55 Sorin Alexandrescu: “Ioan Bendei mi-a spus că el a fost cel care a dispus scoaterea din grila de programe a posturilor Antena Group. Bendei nu avea calitatea să negocieze contractul de retransmitere a posturilor. El s-a oferit să discute cu acţionarul majoritar, adică să negocieze pentru noi. Contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS mi-a fost transmis anonim cu o săptămână înainte să mă întâlnesc cu domnul Bendei”.

UPDATE 11:40 Deşi a spus că Antena Group nu avea o investigaţie privind contractul lui Mitică Dragomir cu RDS, Sorin Alexandrescu a declarat în instanţă că el, în calitate de director general, dorea să facă un subiect de presă din acel contract. Alexandrescu a adăugat că, tot în calitate de director al Antena TV Group, se ocupa şi de documentarea subiectelor jurnalistice.

UPDATE 11:22 Sorin Alexandrescu: “Noi nu am demarat până acum nicio investigaţie jurnalistică privind contractul dintre RDS şi Mitică Dragomir”. Alexandrescu susţine că s-a interesat personal de contractul dintre RDS şi Mitică Dragomir.

UPDATE 11:20 Instanţa a aprobat şi audierea lui Sorin Alexandrescu. “Nu am nicio legătură cu Intact Publishing. Nu existp nicio legătură între Antena Group şi Intact Publishing, respectiv Jurnalul Naţional”. Totodată, Sorin Alexandrescu susţine că denunţătorul Ioan Bendei, directorul RCS, este cel care l-a căutat prima dată”.

UPDATE 11:10 Instanţa a început judecarea recursului. Sorin Alexandrescu a fost adus în sala de judecată. El este apărat de avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Cine l-a judecat pe Alexandrescu

Pe 31 mai judecătoarea Elena Zamfir, de la Judecătoria Sectorului 1 a dispus arestarea preventivă a lui Sorin Alexandrescu. Acesta a făcut recurs care se judecă acum la Tribunalul Bucureşti. Completul de trei judecători este condus de către Elena Burlan. Judecătoarea Burlan este cea care în 2011 a dispus recuzarea judecătoarei Camelia Bogdan care delibera în dosarul lui Sorin Ovidiu Vântu pe motiv că judeca cu prea mare celeritate cauza. Aceeaşi judecătoare a fost reclamată la CSM de către Laura Codruţa Kovesi pe vremea când conducea Parchetul General. Elena Burlan l-a achitat şi pe medicul Şerban Brădişteanu în dosarul în care era acuzat de o şpagă de 4 milioane euro. Achitarea pronunţată de Elena Burlan în acest caz a fost desfiinţată de Curtea Supremă care a dispus rejudecarea dosarului. Manuela Golea Mladin face parte şi ea din acest complet. Judecătoarea Mladin este cea care decis să restituie Parchetului General dosarul FNI în care era acuzat Sorin Ovidiu Vîntu.

În stenogramele interceptărilor citate în motivare, apar numele complete ale Cameliei Voiculescu, directorul grupului Intact, al cărei subordonat este Sorin Alexandrescu, precum şi al fondatorului Intact, fostul senator USL Dan Voiculescu. Cei doi erau la curent şi informaţi de Sorin Alexandrescu despre cum decurge negocierea cu administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei.

26 aprilie 2013, ora 9.38: „Inculpatul a purtat discuţii şi cu numita Voiculescu Camelia Rodica cu privire la adresa respectivă, emisă de Intact Publishing, astfel cum reiese din procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice din 26.04.2013, ora 09:38:33, inculpatul comunicându-i acesteia că: „omul care a primit primu’ plicul… e într-o oră aicea”.  Aceasta îi atrage atenţia să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că… Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.”

26 aprilie 2013, ora 11.49:

“Alexandrescu Sorin: „Am avut o întâlnire cu cineva. Era foarte, foarte speriat că primise o adresă.

Voiculescu Camelia: Aşa.

Alexandrescu Sorin: Foarte speriat.

Voiculescu Camelia: Da.

Alexandrescu Sorin: Da .Foarte speriat. Şi domnule, dacă aveam ceva cu el, personal. Zic: Domnule, n-am nimic cu dumneavoastră personal, domnule. Ce să avem?Doamne fereşte! Dar, zic, la ce vă referiţi? Şi pe urmă mi-a arătat despre ce e vorba.

Voiculescu Camelia: Da.

Alexandrescu Sorin: Zic: Domnule, dar eu văd că asta e adresată companiei, nu e adresată dumneavoastră.

Voiculescu Camelia: Da.

Alexandrescu Sorin: Da. Foarte speriat.

Voiculescu Camelia: Da OK. Şi mă rog, bună întâlnirea?

Alexandrescu Sorin: În principiu, da. În sfârşit, îţi povestesc.”

13 mai 2013, ora 17.37:

“Voiculescu Dan: „Cum merge treaba cu RCS-ul?

Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.

Voiculescu Dan: Aha!

Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.

Voiculescu Dan: Bravo.

Alexandrescu Sorin: Da.

Voiculescu Dan: Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.

Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *