Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferenţă. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă

0

5542002-mediafax-foto-marius-dumbraveanuPropunerea preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri a fost respinsă de Parlament.

Pentru au votat 191 de parlamentari, împotrivă au votat 123, iar 69 s-au abţinut. Grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea preşedintelui Băsescu, alături de PDL, în timp ce PNL a votat împotrivă.

Grupurile parlamentare ale PPDD şi UDMR s-au abţinut la vot.

“Avem în programul nostru politic că vrem Parlament bicameral, este de neînţeles cum aţi votat pentru referendum”, le-a spus senatorul PNL Puiu Haşotti celor de la PSD.

Chiar şi negativ, avizul dat de Parlament este unul consultativ, preşedintele putând continua procedura referendară. Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a cerut renumărarea votului, deoarece mai mulţi colegi nu au fost număraţi.

“Eu nu fac ca alţi preşedinţi să repun la vot”, a anunţat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

“Parlamentul şi-a îndeplinit obligaţia, dar nu există un proiect de hotărâre care să fie publicat în Monitorul Oficial. Preşedintele este obligat să aştepte douăzeci de zile, după care preşedintele stabileşte, când vrea domnia sa, când declanşează referendumul. Nu putem spune că Parlamentul a obstrucţionat, a împiedicat sau s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a preşedintelui”, a declarat la finalul şedinţei preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Întrebat de ce PSD şi PNL au votat diferit, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns că “fiecare votează după conştiinţa sa”.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de la tribuna Parlamentului că preşedintele Băsescu vrea să organizeze referendumul său cu o săptămână înaintea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

“Noi, liberalii, ar trebui să avem curajul să spunem Nu, domnule Băsescu, Parlamentul ar trebui să fie în raport cu populaţia, nu artificial cum doriţi dvs 300 de parlamentari”, a spus Tăriceanu.

Liberalul a spus că Parlamentul trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume.

“Să ştiţi că Parlamentul nu se numără cu suta, de ce 300 şi nu 200, de ce 200 şi nu 100, poate mai bine parlament cu 0 membri? Vă garantez că este mult mai simplu. Şi deciziile le poate lua un preşedinte atotputernic. Este o problemă de înţelegere a democraţie de actulul preşedinte. Cât a avut pânzele în vânt a militat pentru întărirea instituţiei prezidenţiale în locul Parlamentului, a vrut să decredibilizeze instituţia şi pe fondul unor propuneri demagogice şi populiste, vezi doamne pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a catalogat drept “meschine, penibile şi jenante” argumentele preşedintelui Băsescu privind reducerea cheltuielilor cu un Parlament cu 300 de membri.

Grupul parlamentar al PP-DD a anunţat că se abţine la votul privind referendumul preşedintelui Traian Băsescu.

Deputatul Ioan Oltean a spus că Parlamentul trebuie să respecte voinţa Parlamentului exprimată la referendumul din 2009 şi, de aceea, PDL va vota pentru referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu.

“Sluga sfidează stăpânul, pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, pentru că nu ţine cont de voinţa acestuia, stăpânul nostru este poporul”, a afirmat Oltean, în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a cerut să îşi ceară scuze colegilor de Parlament.

“Nu văd unde am greşit”, a fost replica lui Oltean. “Nici dumneavoastră, nici colegii dvs nu sunteţi slugi, suntem cetăţeni şi avem drept de vot”, a răspuns Zgonea. În cele din urmă, democrat-liberalul şi-a cerut scuze “celor care s-au simţiti ofensaţi”.

PSD a anunţat prin vocea senatorului MIrcea Geoană că propunerea preşedintelui are o fractură logică.

Grupul UDMR a precizat că propunerea preşedintelui este “inoportună” şi, de aceea, ei se vor abţine de la vot. Şi grupul minorităţilor naţionale a anunţat că pledează pentru Parlament bicameral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *