Obiceiul udatului de Paste in Ardeal

0

obiceiul-udatului-de-paste-in-ardeal-90“Eu sunt micul gradinar / Cu sticluta-n buzunar / Si-am venit la dumneavoastra / Sa ud floarea din fereastra”.

Astfel isi incep udatul sau stropitul tinerii din Ardeal, care merg la casele unde locuiesc fete si le stropesc cu parfum. Obiceiul “udatului” este preluat in Ardeal de la comunitatea maghiara, dar se practica si in Banat sau in Bucovina.

Se spune ca intr-o zi o fata crestina mergea la targ sa vanda oua. Pe drum s-a intalnit cu o fata pagana care dorea sa le cumpere si au inceput sa povesteasca. Din vorba in vorba, fata crestina i-a explicat celeilalte despre credinta in Dumnezeu, despre binele crestin si a indemnat-o sa se crestineze.

Pagana i-a replicat ca se crestineaza numai daca ii dovedeste existenta lui Dumnezeu, care sa coloreze ouale in rosu: “Atunci voi crede cand ouale albe pe care mi le-ai vandut se vor face rosii”.

Minunea s-a infaptuit si cele doua fete au lesinat de emotie. Niste trecatori le-au vazut si le-au stropit cu apa. De la aceasta legenda ar fi ramas obiceiul de udat de Paste.

Cum se merge la udat in Ardeal

In trecut baietii udau fetele cu apa proaspata de fantana. Mai recent au inceput sa foloseasca apa de colonie si parfum. Fetele ii asteapta acasa imbracate frumos si le ofera oua rosii si cozonac, apoi ii poftesc la masa de paste. Se zice ca niciunei fete nu ii va merge bine anul respectiv daca nu este udata.

Dupa urarea de “Hristos a inviat”, baiatul spune ca ii e sete si scoate un ulcior cu apa pe care o toarne pe gatul sau pe fata fetei spunand: “Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala.” A doua zi fetele se mandresc cu numarul de udatori care le-au colindat.

Un alt obicei este ca feciorii din sat sa ia cu ei o galeata cu apa si sa mearga acasa la fetele nemaritate. Daca le gasesc dormind, toarna galeata pe ele. Se crede ca fetele care sunt udate se vor marita in curand.

Obiceiul udatului a ajuns in Transilvania prin intermediul sasilor, dar s-a raspandit pe filiera maghiara. In multe din poezioarele pe care le spun baietii, fetele sunt asemanate cu niste flori de aceea trebuie udate ca sa creasca mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *