Vremea pana pe 14 aprilie

0

primavara-parc-sebastian-tataruVREMEA până pe 14 aprilie. Ce temperaturi vor fi în fiecare regiune a ţării.

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 1 – 14 aprilie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Între 1 şi 2 aprilie temperaturile diurne vor marca o creştere accentuată, de la valori medii de 6 grade până la 14 grade. În următoarele zile regimul termic avea o evoluţie oscilantă, mediile temperaturilor maxime urmând a se menţine apropiate de normele climatologice ale perioadei. În data de 8 aprilie se va resimţi o răcire ce va determina valori termice ce se vor situa în jurul a 6 grade ziua şi 0 grade noaptea, pentru ca după data de 11 aprilie să se resimtă o încălzire uşoară de la o zi la alta, până la maxime diurne de aproximativ 12 grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză şi minime nocturne de 2 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată, temporar, în prima jumătate a intervalului, în timp ce în a doua săptămână ploile vor fi în general slabe.

CRIŞANA

În prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar maximele diurne vor avea medii cuprinse între 6 şi 14 grade, în timp ce mediile minimelor nocturne se vor situa, în general, între 1 şi 5 grade. În a doua jumătate a intervalului, variaţiile termice vor fi mai atenuate,tendinţa fiind de creştere uşoară şi treptată, de la valori medii ale temperaturilor maxime de 7 grade ziua în data de 8 aprilie până la 11 grade pe 14 aprilie, interval în care minimele nocturne se vor situa, în medie, în jurul valorii de 0 grade.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala ploi, ce vor fi mai însemnate cantitativ în zilele de 2 şi 3 aprilie şi, apoi în intervalul 7-9 aprilie.

TRANSILVANIA

Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de un regim termic variabil, atât în ceea ce priveşte maximele diurne, care se vor încadra, în medie, între 10 şi 15 grade, cât şi minimele nocturne, ce se vor situa, în general, între 1 şi 5 grade. În a doua săptămână temperaturile minime vor coborî cu 2…3 grade sub limita de îngheţ, în timp ce ziua se vor înregistra, în medie, valori maxime de 6…8 grade.

Ploile vor fi prezente pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi mai ridicată în jurul datei de 3 aprilie.

MARAMUREŞ

În primele două zile ale intervalului, regimul termic va avea variaţii importante, de aproximativ 7 grade de la o zi la alta, atât la maximele diurne, cât şi la minimele nocturne. În intervalul 3 – 8 aprilie variaţiile se vor atenua şi se vor înregistra, în medie, între 8 şi 12 grade ziua şi între 1 şi 6 grade noaptea. Între 9 şi 14 aprilie mediile maximelor diurne vor fi cuprinse între 7 şi 10 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi predominant negative.

Precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie în prima jumătate a intervalului, mai importante cantitativ pe data de 3 aprilie, iar în a doua jumătate a intervalului se vor semnala în general ploi slabe, dar apare posibilitatea de lapoviţă în cursul nopţilor şi al dimineţilor.

MOLDOVA

Mediile temperaturilor maxime vor scădea între 1 şi 4 aprilie, de la 18 la 12 grade. Scăderea regimului termic va continua în intervalul 5 – 8 aprilie, când se vor înregistra maxime diurne de aproximativ 7 grade şi minime nocturne ce se vor situa în jurul valorii de 0 grade. În ultima parte a perioadei de prognoză se va manifesta o uşoară tendinţă de creştere a regimului termic, în medie cu 2…3 grade.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi ploi, mai importante cantitativ pe 3 şi, posibil, 8 aprilie. În intervalul 9-11 aprilie este posibilă apariţia lapoviţei pe timpul nopţilor, mai ales în nordul regiunii.

DOBROGEA

În primele 3 zile temperaturile diurne vor scădea, de la valori medii de 18 până la 12 grade, după care se va manifesta o tendinţă de uşoară creştere, până la 14…15 grade pe 5 aprilie. Un nou proces de răcire treptată a vremii se va resimţi în urmatoarele zile, astfel încât pe 8 aprilie maximele vor coborî spre valori medii de 7 grade, după care vor creşte treptat până la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne, uşor negative între 9 şi 11 aprilie, se vor situa ulterior uşor peste limita de îngheţ.

Probabilitatea pentru precipitaţii importante cantitativ va fi ridicată în data de 3 aprilie şi, posibil, pe 7 şi 8 aprilie, iar în restul perioadei se vor semnala ploi slabe.

MUNTENIA

În primele două zile vremea se va menţine caldă şi temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 18 grade, apoi vor scădea uşor spre valori apropiate de normele climatologice ale primei decade din aprilie, de aproximativ 14…16 grade Celsius în intervalul 3 – 5 aprilie. Începând cu 6 aprilie vremea se va răci uşor şi treptat, spre valori medii diurne de 10 grade în data de 8 aprilie, după care vor creşte uşor de la o zi la alta, până la 12 grade în ultima zi a perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor fi, în general, între 3 şi 8 grade între 1 şi 9 aprilie, iar în ultimele zile se vor situa în jurul valorii medii de 1 grad Celsius.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, local şi temporar, va ploua slab. Probabilitatea pentru cantităţi de apă mai însemnate va creşte în jurul datei de 3 şi, posibil, 7 aprilie.

OLTENIA

Temperatura aerului va avea o evoluţie oscilantă în prima jumătate a intervalului, mai ales la valorile minime nocturne, care se vor situa, în medie, între 2 şi 7 grade, în timp ce mediile maximelor diurne vor fi de 13…16 grade. În data de 8 aprilie se va produce o scădere a valorilor termice cu aproximativ 4 grade, după care regimul termic va marca o creştere uşoară şi treptată, spre valori de 12 grade ziua şi 2 grade Celsius noaptea, la sfârşitul perioadei de prognoză.

Local şi temporar va ploua pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ va fi mai ridicată în jurul datelor de 3 şi 7 aprilie.

LA MUNTE

În prima jumătate a intervalului de prognoză, temperaturile diurne se vor situa, în medie, între 3 şi 8 grade, cu cele mai ridicate valori pe 2 aprilie, în timp ce minimele nocturne vor avea uşoare variaţii în jurul limitei de îngheţ. În intervalul 8 – 14 aprilie, maximele termice vor fi de 0….2 grade Celsius , iar valorile minime vor fi exclusiv negative, la valori de -7…-4 grade.

Vor fi precipitaţii, predominant ploi la altitudini mai mici de 1800m, în timp ce la altitudini mari se vor semnala mai ales precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Probabilitatea pentru precipitaţii mai abundente va fi mai ridicată în jurul datei de 3 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *