Liderii PSD îl aşteaptă pe Năstase să revină în partid

0

psd_84113000Lideri ai PSD au declarat, luni, că îi bucură decizia eliberării fostului premier Adrian Năstase şi că îl aşteaptă pe acesta să revină în partid, la momentul la care va îndeplini toate condiţiile legale. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seara, că se bucură pentru Adrian Năstase că a fost eliberat din penitenciar şi că aşteaptă să-l întâlnească.

“Mă bucur foarte tare pentru domnia sa, pentru familia sa şi aştept să ne vedem. Cred că primele ore vrea să le petreacă cu familia şi aştept să ne vedem”, a spus Ponta la Craiova. Întrebat dacă dacă se vor întâlni la partid, preşedintele PSD a răspuns: “Sigur că da, este partidul domniei sale, ca şi al meu”.

Zgonea: Îi urez sănătate. Poate să vină oricând la partid

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus şi el că se bucură foarte mult, ca om, de eliberarea lui Năstase din închisoare, că îi urează să-i dea Dumnezeu sănătate şi a arătat că este important ca Năstase să petreacă timp cu familia sa. Întrebat ce îi urează lui Adrian Năstase la eliberarea din închisoare, Valeriu Zgonea a spus: “Să-i dea Dumnezeu sănătate. Mă bucur foarte mult ca om şi ca tânăr care am început politica când era un om de stat important”.

“Eu nu doresc nici duşmanilor să treacă prin asemenea momente”, a adăugat Zgonea.

Întrebat dacă Adrian Năstase este aşteptat în partid, Zgonea a arătat că această chestiune este “destul de delicată şi că trebuie respectată legea în România”. “Poate să vină oricând la partid, poate să ne viziteze”, a adăugat Zgonea, arătând că în momentul în care a fost condamnat definitiv a încetat calitatea de membru de partid pentru Adrian Năstase, iar acum nu se poate înscrie într-un partid politic.

El a apreciat că Adrian Năstase nu aduce prejudicii de imagine partidului şi că PSD va respecta legea.

Hrebenciuc: Năstase e binevenit şi în partid şi peste tot

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc a declarat şi el că nu poate decât să se bucure că până la urmă justiţia şi-a spus cuvântul pentru Adrian Năstase, “după atâtea peripeţii cu arestări de judecători”, arătând că fostul premier este “bine venit în partid şi peste tot”. “Nu pot decât să mă bucur că până la urmă justiţia şi-a spus cuvântul în mod pozitiv pentru domnul Năstase după atâtea peripeţii cu arestări de judecători ş.a.m.d. Nu comentez arestările, dar faptul că era totuşi completul care-l judeca pe domnul Năstase ne-a făcut să facem o anumită legătură”, a comentat Hrebenciuc decizia de eliberare a lui Adrian Năstase din penitenciar.

Hrebenciuc a spus că se bucură că Adrian Năstase este liber şi că acesta şi-a ispăşit cele opt luni de pedeapsă, “chiar mai mult decât se presupunea iniţial că va face” şi a adăugat că Năstase este “binevenit şi în partid şi peste tot”. El a mai spus că vorbit cu Adrian Năstase exact înainte de data condamnării şi că acesta s-a declarat nevinovat, “cum de altfel a recunoscut judecătorul care a scris motivaţia”.

“Dacă reţin bine motivaţia sună chiar aşa: deşi nu există probe directe totuşi pentru exemplu domnul Năstase a fost condamnat. Dacă un judecător la Curtea supremă spune că nu sunt probe directe ce să vă mai spun acum. Asta într-un fel justifică că Adrian Năstase era nevinovat”, a adăugat Hrebenciuc. Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Geoană: Să ne bucurăm că un om politic important al României este în libertate

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat luni referindu-se la eliberarea lui Adrian Năstase că se bucură foarte mult că “acele zile cumplite” au luat sfârşit şi i-a urat fostului premier “linişte şi împliniri”. “Mă bucur foarte mult, Adrian Năstase, că acele zile cumplite au luat sfârşit şi sper să ai parte de linişte şi împliniri în viaţa bogată pe care sunt convins că o ai în faţa ta”, a spus Geoană.

Întrebat dacă Adrian Năstase este aşteptat de colegi în partid, Mircea Geoană a spus că este firesc ca social-democraţii să îl dorească din nou în viaţa politică activă.

“Sunt două dimensiuni: una colegială şi emoţională şi este firesc ca partidul în care s-a format şi pe care l-a condus, colegii şi colegele şi publicul PSD să îl dorească cât mai rapid în viaţa politică activă. E şi dimensiunea juridică şi legală, care trebuie să fie şi ea respectată. Să ne bucurăm că un om politic important al României este în libertate”, a afirmat Geoană.

Chelaru: Este starea naturală a unui om, aceea de libertate

“Eu cred că starea naturală a unui om este cea de libertate şi cred că Adrian Năstase era ultimul pentru care puteam să ne punem problema să stea în detenţie (…) După opinia mea, s-a tergiversat cam mult punerea în libertate, având în vedere îndeplinirea criteriilor cerute de lege pentru punerea în libertate. Până la urmă este bine că revine acasă, este bine că revine în familie, că revine la preocupările dumnealui cotidiene”, a declarat vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru.
De asemenea, Chelaru a afirmat că este în continuare de părere că în condamnarea fostului premier au contribuit anumiţi oameni şi partide.

“Sunt bucuros pentru ziua de astăzi şi pentru momentul pe care domnul Năstase îl trăieşte. Rămân la părerea pe care nu o să mi-o schimbe nici o mie de instanţe, că este o valoare deosebită, este un intelectual de o altă clasă, este un om politic deosebit cum nu are România prea mulţi. Că a existat interes, că jocurile politice ale anumitor oameni sau partide au contribuit mai mult sau mai puţin la situaţia domnului Năstase, e un lucru pe care îl judecă oamenii şi probabil şi istoria”, a mai spus Chelaru.

Ion Iliescu, despre revenirea lui Năstase în PSD: De ce nu? Sigur
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost întrebat, luni, de jurnalişti, dacă Adrian Năstase îşi poate regăsi un loc în PSD după ce va fi eliberat, el răspunzând: “De ce nu? Sigur”.  Întrebat dacă Năstase îşi poate regăsi acel loc în PSD în acest moment, respectiv la Congresul PSD, reluându-şi funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, Iliescu a precizat: “Lăsaţi să se aşeze lucrurile şi funcţie de asta…”.

Întrebat dacă revenirea lui Năstase în PSD se va face la acest Congres din aprilie, Iliescu a spus: “Poate, nu ştiu. De ce să facem speculaţii?”.

În ceea ce priveşte oportunitatea revenirii lui Năstase în PSD, Iliescu a arătat că social-democraţii vor judeca aşa cum trebuie, având în vedere calităţile lui Năstase. “E un om cu merite pe care nimeni nu le poate contesta şi cu calităţi deosebite. Nu-s mulţi politicieni în această ţară care să aibă pregătirea, orizontul, experienţa unui om ca Năstase. Vor judeca fiecare aşa cum trebuie”, a spus Iliescu.

Codrin Ştefănescu: Îl aşteptăm cu toţii pe Adrian Năstase în PSD

Secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, la rândul lui, că fostul premier Adrian Năstase este aşteptat în partid, însă pentru moment el nu poate să mai obţină o funcţie asemănătoare celei pe care o avea când a fost condamnat.

“Vreau să fac încă o precizare vizavi de speculaţiile care s-au aruncat în mass-media legate de viitorul lui Adrian Năstase în PSD. Aşa cum a declarat şi Victor Ponta, preşedintele partidului, noi îl aşteptăm cu toţii în PSD. În ultima decizie scrie că nu poate să mai obţină o funcţie asemănătoare celei pe care a avut-o când a fost condamnat, momentan, deci, nu poate să fie preşedinte sau premier, însă juriştii noştri găsesc soluţii şi la această oră vizavi de această chestiune”, a declarat Ştefănescu.

Potrivit Ştefănescu, eliberarea lui Adrian Năstase nu înseamnă că s-a făcut dreptate. El a afirmat există o plângere la CEDO a fostului premier care încă nu a fost soluţionată. “Dreptate va fi în momentul în care avocaţii de la un tribunal internaţional, la CEDO sau în altă parte, vor demonstra nevinovăţia lui Adrian Năstase. Sigur că o să fie destul de târziu, sigur că toată această perioadă în care a fost afectat, opt ani de hărţuire, aproape un an se face de când stă în închisoare, nu se vor şterge cu buretele, dar se va face dreptate pentru Adrian Năstase cât de curând”, a spus el.

Postul de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD va rămâne neocupat până când Adrian Năstase va decide dacă doreşte să îşi reia această funcţie sau să renunţe la această calitate, a declarat în 1 martie liderul PSD, premierul Victor Ponta. Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul procurorilor DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *