edu.ro – REZULTATE BACALAUREAT 2012. NOTELE FINALE afişate pe toate judeţele

0
După publicarea pe edu.ro a REZULTATELOR FINALE la EXAMENUL DE BACALAUREAT 2012, după SOLUŢIONAREA CONTESTAŢIILOR, România va doborî un nou record negativ de promovare a acestui examen.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru gândul cifrele care au tras în jos rata de promovare la BACALAUREAT 2012, făcând defalcarea promovării pe licee teoretice, tehnologice şi pe absolvenţii picaţi la BAC anul trecut (prezentate la sfârşitul articolului).

EXCLUSIV: ORA la care se afişează REZULTATE CONTESTAŢII BAC 2012 şi LINK-uri către NOTELE PE JUDEŢE

În Franţa, sistemul EXAMENULUI DE BACALAUREAT este mult mai nuanţat ca cel din România, însă subiectele au o dificultate similară, iar măsurile de securitate sunt cel puţin la fel de drastice ca şi cele din România, din ultimii doi ani. Cu toate acestea, rata de promovare la BAC în Franţa a fost cuprinsă, în 2012, între 75% şi 85% (în 2011, rata de promovare la liceele teoretice a fost de peste 88%, iar la cele tehnice de peste 82%). În România, înainte de soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare este aproape la jumătate: 43% (45% în 2011).

Sistemul de educaţie francez împarte examenul de bacalaureat în trei categorii: bacalaureatul general, cel tehnologic şi cel profesional. Fiecare dintre ele oferă o diplomă de bacalaureat cu valoare diferită şi în plus, mai există alte câteva nivele de certificare, care nu echivalează cu diploma de bacalaureat, însă dau o finalitate recunoscută pe piaţa muncii a studiilor liceale.

AICI VEŢI GĂSI LINKURI UTILE CĂTRE TOATE JUDEŢELE DUPĂ AFIŞAREA pe edu.ro a REZULTATELOR LA CONTESTAŢII DE LA BACALAUREAT 2012

Bacalaureatul general, care este destinat elevilor de la liceele teoretice, este împărţit la rândul său pe trei categorii de profile – literar, ştiinţe sociale şi economice şi ştiinţific. Materiile principale sunt aceleaşi pentru aceste profile, însă dificultatea subiectelor şi ponderea lor în nota finală diferă.

O mare diferenţă faţă de Bacalaureatul din România este faptul că în Franţa notele nu pot fi contestate. Elevii au dreptul la contestaţie, dar doar în ce priveşte erori materiale, adică transcrieri greşite de note. Elevii au de asemenea dreptul să ceară consultarea lucrărilor corectate, pentru a confrunta nota trecută de examinator cu cea trecută pe “colantul” lor (un fel de carnet de note la BAC), nu însă pentru a contesta nota în sine.

Materiile la care se dă bacalaureatul în Franţa sunt matematica, filozofia, limba franceză, istoria şi geografia şi limba străină. La acestea se adaugă, în funcţie de profil: ştiinţific – fizica şi chimia şi ştiinţa inginerească; literar – literatura, proiect ştiinţific; ştiinţe sociale şi economice – disciplina de sociologie şi economie.

Pentru a promova examenul de bacalaureat în Franţa, un elev trebuie să obţină la fiecare materie cel puţin 8 din 20 de puncte, iar media trebuie să fie de 10 din 20.

Măsurile de securitate la BACALAUREATUL din Franţa sunt cel puţin la fel de drastice ca în România. De altfel, în 2012 acestea au fost sporite după ce anul trecut au existat fraude. “Dispozitivele tehnice de securitate au fost întărite, pentru a asigura fiabilitatea sistemelor informatice”, a anunţat ministerul francez al Educaţiei.

Elevii francezi nu au voie să intre la examene cu smartphone-uri sau tablete şi trebuie să treacă prin detectoare de telefoane mobile. Sancţiunile, dacă un elev este prins trişând la examen, variază de la interdicţia temporară de a se prezenta la examenele de Bacalaureat, până la interdicţia de a se înscrie în învăţământul superior. Trebuie spus că, la proba de matematică, elevii francezi au voie să utilizeze calculatoare de buzunar.

Cum arată subiectele la BAC 2012 în Franţa

Deşi există un corp de discipline de examen comune la cele trei profiluri de liceu, subiectele diferă la fiecare, ca dificultate şi ca volum.

Proba considerată cea mai consistentă la BAC în Franţa este matematica. Subiectele de anul acestaau fost în număr de 4, la proba destinată profilului ştiinţific (unde matematica are o pondere foarte mare). Printre ele s-au numărat funcţii derivate, algoritmi sau o problemă cu mai multe cerinţe: “Pentru a face angajări, o companie apelează la o firmă de recrutare. Procedura de selecţie este următoarea. Firma de recrutare face o selecţie iniţială, pe baza dosarelor. 40% dintre dosarele primite sunt validate şi trimise companiei. Candidaţii astfel selectaţi trec printr-un interviu iniţial, de care trec 70% dintre ei. Aceştia sunt chemaţi la un interviu final cu managerul de resurse umane, care recrutează 25% dintre candidaţi”.

În România, subiectele la matematică au arătat la BACALAUREAT 2012 astfel.

La limba franceză, subiectele de la BAC 2012 în Franţa, pentru profilul literar (unde limba şi literatura franceză au cea mai mare pondere), au cuprins 4 texte, reunite sub tema de studiu “Către un spaţiu cultural european: renaşterea şi umanismul”. Textele au fost capitolul 13 şi 18 din “Istoria unei călătorii făcute pe pământul Braziliei”, de Jean de Lery, capitolul 6, cartea a III-a din “Eseurile” lui Michel de Montaigne şi “Tropice triste”, de Claude Levi-Strauss.

Elevii au trebuit să răspundă la mai multe cerinţe, structurate pe patru abilităţi: scriitură, comentariu, disertaţie şi invenţie (probă de creativitate, în care elevilor li s-a dat ca punct de plecare un scenariu bazat pe unul dintre texte).

În România, la BACALAUREAT 2012, subiectele la limba şi literatura română au arătat astfel.

La istorie-geografie, subiectele la BAC-ul din Franţa au fost structurate pe trei majore şi două secundare, la profilul ştiinţific. Primele trei au fost de compoziţie: decolonizarea de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial până în anii 1960, a V-a Republică: instituţii şi viaţa politică, studiu de documente – către o nouă ordine mondială, speranţe şi realităţi (pe baza a 4 texte puse la dispoziţia elevilor). Celelalte două s-au referit la geografie: spaţiul mediteranean – o interfaţă nord-sud şi centre de impulsie şi inegalităţi de dezvoltare în lume, ambele cu hărţi puse la dispoziţie.

În România, subiectele la geografie, la BACALAUREAT 2012, au fost publicate de gândul aici, iar cele la istorie aici.

Ecaterina Andronescu: soluţia este bacalaureatul diferenţiat

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru gândul că rata de promovare la BAC 2012, de 43%, nu ar trebui să fie atât de mică, dacă cifrele ar fi calculate diferenţiat. La fel urmează să fie şi Bacalaureatul într-un viitor apropiat, după cum promite ministrul, care susţine că va iniţia o lege în Parlament în acest sens.

“Bacalaureatul diferenţiat este la fel ca în Franţa, unde cei de la tehnologic nu au aceleaşi discipline ca restul, dar BAC-ul tehnologic nu le oferă nici aceleaşi drepturi”, explică Andronescu.

Ministrul Educaţiei a dezvăluit pentru gândul cifrele de promovare de la BACALAUREAT 2012, defalcate pe categorii: la liceele teoretice, media de promovare este de peste 80%, la liceele tehnologice media de promovare este de 20-25%, în timp ce la absolvenţii din anii anteriori care au dat BAC-ul acum media de promovare este de doar 15%.

“Am calculat cât au influenţat liceele tehnologice rezultatele la BACALAUREAT şi am vrut să văd care este situaţia promovării de anul acesta şi cât de mult trag în jos cei din anii anteriori. Liceul românesc s-a polarizat extraordinar de mult în ultimii ani”, a explicat Ecaterina Andronescu.

O altă cauză pentru nivelul elevilor români care termină liceul este şi nivelul lor de pregătire la ieşirea de pe băncile şcolii generale, mai spune ministrul Educaţiei după ce pe edu.ro au fost afişate rezultate contestaţii bacalaureat 2012.

Anul acesta, în jur de 56.000 de elevi dintr-a 8-a nu au luat nota 5. Dintre aceştia, 37.000 sunt din mediul rural. Te uiţi la notele de pe edu.ro şi este dramatic! Acum avem consecinţele faptului că am închis 2.000 de şcoli, că poate copiii nu mai ajung aşa de des la şcoală sau ajung obosiţi. După 4 ani, ce să aştept, medaliaţi olimpic?“, descrie imaginea de ansamblu a învăţământului românesc Ecaterina Andronescu, pentru gândul.

Rezultate contestaţii BAC 2012. Note finale pe EDU.RO – JUDEŢELE în care NOTELE au CRESCUT după recorectarea lucrărilor la BACALAUREAT 2011

REZULTATE BACALAUREAT 2012 – FINALE, după CONTESTAŢII afişate pe edu.ro – TOATE JUDEŢELE. Notele finale pentru judeţul GALAŢI

REZULTATE CONTESTAŢII BACALAUREAT 2012 PE EDU.RO – Notele finale pentru elevii din judeţul CLUJ

EDU.RO afişează REZULTATE DUPĂ CONTESTAŢII la BAC 2012. Notele finale pentru judeţul BRAŞOV

NOTE BACALAUREAT 2012 pe edu.ro . REZULTATE FINALE după CONTESTAŢII. Notele din judeţul IAŞI

EDU.RO – REZULTATE CONTESTAŢII la BACALAUREAT 2012. Note finale pentru judeţul ARAD

REZULTATELE FINALE LA EXAMENUL DE BACALAUREAT 2012 sunt afişate pe EDU.RO. Notele din judeţul IALOMIŢA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *