Dieta Dukan a fost un best-seller in Franta ani de-a randul, de aici raspandindu-se in intreaga lume. Se spune despre cartea ‘The Dukan Diet: What It Is’ ca ar fi ajutat nu mai putin de 5 milioane de francezi sa slabeasca; printre cei ce aveau sa se bucure de beneficiile aceste diete miraculoase, se numara si Jennifer Lopez sau fotomodelul Giselle Bundchen. Parintele de drept al dietei Dukan este francezul Pierre Dukan, cel care s-a luptat o buna perioada de timp sa caute un tratament pentru persoanele obeze.

In esenta, dieta Dukan consta in 4 faze, avand la baza consumul de alimente bogate in proteine, dar sarace in calorii. Un mare plus al ei ar fi faptul ca nu presupune mancatul cu portia, deci cantarirea mancarii, sau numararea caloriilor. Puteti mancat cat de mult doriti, la orice ora din zi, atat timp cat ceea ce mananci dispune de proteine slabe. Cel putin la inceput!

Daca ar fi sa simplificam aceasta ecuatie, am putea spune ca proteinile sunt elementele principale pentru toate cele patru faze, impreuna cu tarate de ovaz, o multime de apa si plimbarea zilnica de aproximativ jumatate de ora. Legumele sunt permise in etapa a doua, urmata de cantitati mici de fructe si cereale integrale.

Dieta Dukan – Ce poti sa mananci

1. Faza de atac – dupa cum spuneam, un aport consistent de proteine slabe, dimpreuna cu cateva linguri de tarate de ovaz si 1.5 litri de apa zilnic. Asta e tot! Cei care tin dieta pot alege din 72 feluri de carne slaba sau scazuta in grasimi (carnea de porc si cea de miel nici nu intra in discutie!), peste, carne de pasare de curte, oua, soia si produse lactate fara grasimi.

2. Faza alternativa – permite cantitati nelimitate de 28 de legume non-amidon, impreuna cu dieta de baza (proteine slabe) si aproximativ doua linguri de tarate de ovaz. Morcovul, mazarea, porumbul si cartofii, evident, nu sunt pe aceasta lista restransa. In schimb, aceste legume vor aparea in faza urmatoare.

3. Faza de consolidare – permite cantitati nelimitate de proteine (inclusiv carne de porc sau de miel) si legume zilnic, impreuna cu cantitati neglijabile de fructe care au un continut scazut in zahar, 2 felii de paine integrala si 1 portie de branza. Persoanele care tin dieta Dukan pot, de asemenea, gusta din alimentele bogate in amidon (1-2 portii); in plus, veti avea la dispozitie si 1-2 mese in care puteti degusta orice.

4. Faza de stabilizare – face parte din planul de intretinere. Autorul dietei Dukan promite ca puteti manca orice doriti, fara a reveni la greutatea initiala, singura conditie fiind aceea ca trebuie sa urmati indeaproape regulile sale.

Guma fara zahar, indulcitorii artificiali, oteturile si condimentele sunt permise in dieta Dukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *