Rovinieta … merita platita ?

1

Eu zic ca nu merita platita rovinieta atat timp cat aceasta taxa exista si in benzina. O parte din banii de benzina se duc la drumuri. Atunci de ce sa mai platim inca o data alti bani tot pentru drumuri, care oricum arata jalnic, pline de gropane? Din pacate politia are voie sa te ia la intrebari de rovinieta. Dar exista o metoda tare de tot pentru a “fenta” aceasta amenda care o primiti atunci cand nu aveti rovinieta.

Cand esti oprit in trafic si te intreaba nenea politistul unde e rovinieta ii raspunzi sigur pe tine ca o ai, dar un o gasesti momentan in portofel si ai cumparat-o azi! (adica in ziua in care sunteti oprit). Daca vrea sa iti dea amenda, treaba lui. Iti da amenda, iei amenda cu tine, dupa care pleci si te opresti in primul Petrom de pe drum.

Cumperi o rovinieta pentru 7 zile (e minim pentru autoturisme), pe ea nu scrie ora cand ai cumparat-o si nici pe chitanta. Cand se cumpara rovinieta trebuie sa ii specifici vanzatorului de cand doresti sa intre in vigoare. Valabilitatea rovinetei depinde de solicitarea clientului: poate sa fie din momentul cand o cumpara (ziua curenta) sau poate intra in vigoare a doua zi sau pana la 30 zile. (se poate cumpara o rovineta si sa intre in vigoare peste o luna, dar acest lucru se specifica pe rovineta cu un cleste si se stanteaza data si pe chitanta).

Apoi cu rovinieta proaspat cumparata te prezinti la tribunal si faci contestatie la amenda. Se va vedea si verifica ca in data cand ai luat amenda tu aveai rovinieta cumparata. Deci vei primi inapoi contravaloare amenzii. Faza e super tare, pentru ca toata lumea stie ca asa se procedeaza si nimeni nu are ce sa faca deoarece asa e legea la noi, e interpretabila. Si pana la urma cred ca ar trebui sa faca ca la asigurarea RCA, adica sa intre in vigoare de a doua zi obligatoriu.

La rovinieta, ea intra in vigoare din momentul cumpararii si nu numai, tu daca o cumperi la ora 21 (de exemplu) ea a fost valabila si pana la acea ora. Pana se vor trezi cei interesati sa schimbe legea va mai dura ceva timp, asa ca se poate “fenta” rovinieta bine mersi.

Bine, am mai auzit o varianta si asta la fel de tare, dar asta e mai veche: Exemplu, doi soferi cumpara o singura rovinieta. Unul din ei pastreaza chitanta, iar celalalt lipeste rovinieta pe parbriz.

Daca primul dintre ei este oprit in trafic spune ca rovinieta i-a fost furata (sau a uitat-o acasa) sau inventeaza pe loc orice alt motiv, aratand politistului chitanta pe care este mentionat numarul de inmatriculare al autovehiculului. Daca este oprit al doilea care are rovinieta lipita pe parbriz, ii explica politistului ca nu are chitanta, dar are rovinieta si nu are cum sa primeasca amenda din moment ce ea e lipita pe geam si este in regula.

O rovinieta la autoturisme costa pe 7 zile 11.96 Ron (3 Eur), pe 30 zile 27.90 Ron (7 Eur) si pe 12 luni 111.61 Ron (28 Eur) daca este cumparata in luna ianuarie 2009. Pretul e stabilit in functie de cursul mediu al euro. De exemplu pentru ianuarie cursul la care e calculata rovinieta e de 3,9860.

La voi cum sta treaba cu rovinieta? O aveti un-i asa? 🙂

1 thought on “Rovinieta … merita platita ?

  1. inca nu am rovinieta … dar nici nu m-au prins gaborii ;)) … o sa ma duc sa imi fac ca sa nu ma mai stresez cu proces dupa 😛
    Oricum super tare info …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *