IBM a construit un supercomputer de 133 mil. $
Cel mai rapid computer din lume, denumit Roadrunner a atins un nou nivel in domeniul puterii de calcul. Asamblat din componente destinate initial consolelor de jocuri video, noul calculator este de doua ori mai rapid decat predecesorul sau IBM BlueGene/L, scrie presa internationala.
Noul supercomputer, ce a costat in jur de 133 de milioane de dolari (84,32 de milioane de euro), va fi utilizat in principal pentru a rezolva probleme secrete ale armatei, precum functionarea corecta a rachetelor nucleare detinute de SUA.
Totusi, inainte sa fie preluat de catre armata, acesta va fi folosit pentru a studia probleme de ordin stiintific, precum schimbarile climaterice. Viteza acestuia va permite savantilor sa testeze modele globale de clima cu o mai mare acuratete.
Tehnologia utilizata pentru a realiza supercomputerul este considerata ca un simbol al competitivitatii nationale, iar nivelul atins de Roadrunner este privit de catre organizatiile militare, stiintifice si tehnice ca fiind un pas extrem de important.
Prin rularea unor programe ce solutioneaza o problema in cateva ore sau chiar mai putin, calculatoarele precum Roadrunner au potentialul de a modifica in mod fundamental stiinta si ingineria, precizeaza experti din domeniu.
Fiecare generatie de supercalculatoare a permis oamenilor de stiinta sa simuleze cat mai bine realitati fizice. De asemenea, tehnologiile utilizate de catre acesta s-au raspandit rapid in industria calculatoarelor de consum uzual sau pentru afaceri.
“Roadrunner este o expresie a ccea ce se va intampla in urmatorii zece ani”, a declarat Horst Simon, director asociat in cadrul Lawrence Berkley National Laboratory.
Calculatorul realizat de IBM consuma aproximativ trei megawati de energie, echivalentul necesar functionarii unui mic centru de cumparaturi si incorporeaza trei tipuri de procesoare. Programatorii sunt nevoiti sa gaseasca o modalitate pentru a mentine ocupate simultan cele peste 116 mii de nuclee ale procesoarelor.
Rezolvarea acestei probleme de programare este foarte importanta deoarece in doar cativa ani PC-urile vor avea chip-uri cu sute de nuclee de procesor. Reprezentantii industriei analizeaza posibiltatile de utilizare a noii puteri de calcul.
Desi companiile americane au dominat acest domeniu inca de la inceput, in 2002 Simulatorul terestru japonez si-a adjudecat titlul de cel mai rapid calculator din lume, executand peste 35 de trilioane de calcule matematice per secunda.
Peste doi ani insa, un nou supercalculator creat de IBM a adjudecat titlul pentru SUA. Provocarea japoneza totusi a convins administratia Bush si Congresul American sa reinvesteasca in acest tip de calulatoare.
Depasind bariera petaflop (o mie de trilioane de calcule pe secunda), mai devreme decat se anticipase, industria de supercalculatoare americana a fost capabila sa sustina un ritm de continua crestere in performante, imbunatatind in 11 ani de 1.000 de ori nivelul de putere de procesare.
Sursa: Ziarul Financiar