Va puteti imagina o lume fara muzica? Fara melodii, fara ritm, fara rock, fara roll, fara jazz, fara imnuri, fara boogie-woogie, fara country-western si fara simfonii. Fara cantatul sub dus. Fara fluieratul Dixie.

Cuplurile nu ar avea melodii pe care sa se iubesca. Nu ar exista termenul ‘cantecul nostru’. Sinatra nu ar putea zbura pe Luna. Elvis nu s-ar putea plange ca oamenii ii calca pe pantofii suedezi albastrii. Tony Bennett ar trebui sa scrie o scrisoare despre cum si-a uitat inima in San Francisco. Willie ar putea porni din nou pe drum, dar fara chitara. Iar Ray Charles ar arata cam straniu stand pe scena fara pian si spunand-u ne ca se gandeste la Georgia.

Iar cand va ajunge ziua nuntii, pe ce muzica ar merge mireasa pana la altar? Pe o poezie? In liniste? Pe aplauze? Iar atunci cand cuplul iese din biserica, ar face-o pe latratul cainilor vecini, sau poate in timp ce vorbesc toti invitatii deodata?

La receptie pe ce s-ar dansa? The Funky Chicken nu ar mai fi la fel fara muzica. Deoarece ritmul face parte din muzica, nici tobele nu ar exista.

Iar luna de miere s-ar petrece in timp ce ascultati stirile sau ceva educational la radio, acompaniat de zgomotul aparatului de aer conditionat.

Cand vom avea un copil, il vom adormi citind din Shakespeare? Sau vom citi din enciclopedie sau dictionar? Am putea s-al adormim cu vorbe?

Melodiile de adormit copii vor trebui citite sau rostite monoton, in loc sa fie cantate. Programele muzice la scoala vor fi inexistente, ca si corurile si orchestrele. Cand joaca echipa de fotbal a scolii, nu ar fi o melodie aparte a scolii pentru aceasta ocazie. Suporterii ar trebui sa danseze fara muzica.

Iar la zile de nastere ar trebui sa rostim monoton ‘Multi ani traiasca!’.

In plus, cand ii cheama datoria, pe ce ar marsalui ostasii? Ce ar lua locul muzicii in timpul paradelor, pentru ca nu ar fi orchestre care sa asigure muzica. John Pp Sousa ar trebui sa-si gaseasca un loc de munca.

Iar de ziua nationala nu ar exista melodii patriotice, doar discursuri. In timpul Craciunului nu ar exista colinde. Nu ar exista nici cantece bisericesti sau imnuri.

Si va puteti imagina radioul fara muzica? Nu ar fi nimic altceva decat stiri si talk-show uri si bla bla bla.

Nu stiu ce simtiti voi, dar mie mi-a fost de ajuns sa ma gandesc la aceste lucruri. Ma duc la pian pentru a sarbatori minunata si inspiranta muzica pe care ne-a dat-o Creatorul, iar la care cu totii ne gandim ca si la un lucru de zi cu zi.

Cred ca voi canta cateva melodii de adormit copii, apoi marsul de cununie, apoi Silent Night, apui Auld Lang Syne, apoi Fur Elise, apoi ceva blue, apoi un pic de Jazz si apoi…si apoi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *