Nu arati grasa, mancarea are un gust bun, imi place – aceste sunt minciuni albe. Sa presupunem ca le rostiti ca sa nu-i raniti pe altii. De fapt, nu vrem sa ne ranim pe noi insine. Nu dorim sa simtim durerea ca am ranit pe cineva. Adevarul poate rani – relatiile cu altii.

Din pacate, a intinde adevarul se califica si el printre minciunile albe. O prietena te invita la o lectura, iar tu ii spui ca nu poti merge, deoarece curatarea casei inainte sa ajunga soacra ta va dura o zi intreaga. Dar nu dureaza atat si prietenii vor afla acest lucru. Poti intinde adevarul doar putin, pana cand te loveste dureros.

Apoi mai este vorba creativa – inca o minciuna alba. Cand presedintele Clinton a spus ca nu s-a culcat cu accea fata, adevarul acelei declaratii depindea de definitia caruiva de a se culca cu cineva.

Politicienii sunt profesionistii atat vorbei creative cat si a vorbei duble. Par sa discute despre ambele parti ale unei probleme, ca sa nu piarda din voturi, dar de obiciei raman fara glas.

Sotul tau te intreaba daca i-ai folosit masina. Ii spui ‘da’ dar nu ii spui despre mi lovitura. Nu-i spui tot adevarul, deci este si acesta o minciuna alba.

Se presupune ca pozele nu mint. Politicieni pupa copii, toti zambesc la o reuniune – pozele mint, deci.

Minciunile albe se gasesc in toate formele si marimile. Pentru mine, una era in forma de bob de fasole. Cand eram proaspat casatorita si traiam in Londra, am dezghetat fasole pentru cina, desi nu mi-a placut. Intr-una din seri sotul meu a remarcat ca nici nu stia cat de mult imi place fasolea. Imi place mie? Credeam ca iti plac tie!

Cand te suna profesoara si te roaga sa insotesti copiii iar intr-o excursie, spui o minciuna alba spunand ca esti ocupata? Chiar daca nu facem nimic, suntem ocupati respirand.

Si care parinte nu i-ar spune copilului ca greutatea pentru hartii pe care o au este cea mai buna? Incurajare pozitiva sau o mica minciuna alba?

Ne spunem si noua minciuni albe. Cand te urci pe cantar iti spui despre kilogramele in plus ca sunt de fapt apa, iar cand te uiti in oglinda unui magazin invinovatesti lumina proasta ca nu arati bine. Cu totii am facut aceste lucruri.

Daca ai dormit prea mult, ti-ai varsat cafeaua pe costum, ai ajuns tarziu la servici si ai uitat documentele importante acasa si ii zici ‘Buna dimineata!’ sefului, ii spui o minciuna alba sau iti asiguri locul de munca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *