LIKE la pagina pentru a continua!emag tinar depurtat mycloset emag flanco fashionup
Arhivă Stiri

Sunday, October 17, 2021

Baile fierbinti reduc fertilitatea barbatilor

Cercetatorii din SUA spun ca baia in apa fierbinte poate reduce fertilitatea barbatilor. Concluzia a venit dupa un studiu in care numarul spermei in 5 din 11 barbati suferind de infertilitate a crescut cu 491% dupa ce au discontinuat baile cu apa fierbinte timp de cateva luni. Descoperirile rezultate dintr-un studiu de 3 ani confirma sfatul ca barbatii ar trebui sa evite sa isi ’supraincalzeasca’ sperma.

Cercetatorii din Universitatea Californiei, San Francisco, si-au facut studiul deoarece ‘caldura umeda’ se credea ca dauneaza fertilitatii, dar nu se facusera cercetari pentru a demonstra acest fapt. Pentru studii au fost recrutati 11 barbati care erau pacienti ai clinicilor de fertilitate si care erau expusi la mai mult de 30 de minute/saptamana ‘caldurii umede’ prin dusuri, jacuzzi-uri sau bai cu apa fierbinte.

Dupa 3-6 luni fara apa fierbinte, 5 din 11 barbati au aratat o evolutie drastica in numarul spermei, mobilitatea acestora crescand de la 12% la 34% in barbatii care au discontinuat baile. Din cei 6 care nu au aratat semne de imbunatatire, 5 erau fumatori cronici, fapt ce, conform cercetatorilor, ar fi putut influenta lipsa de raspuns la tratament.

Liderul studiului, Dr Paul Turek, director al UCDF, Centrul de Sanatate pentru Reproductie la Barbati a spus: “Aceste activitati pot fi puse in mod comfortabil pe lista recomandarilor pentru stil de viata si ‘lucruri ce trebuie evitate’ cand barbatii incearca sa conceapa un copil”.

Un studiu din 1965 s-a uitat la legatura dintre dusurile calde si fertilitate si a descoperit o scadere temporara in productia spermei in barbati expusi la ‘caldura umeda’ mai mult de 30 de minute o data la doua zile. Dar studiul nu s-a uitat la calitatea spermei inainte si dupa studiu, lucru realizat in cercetarea recenta.

Dr Allan Pacey, profesor senior in andrologie la Universitatea Sheffield, a spus ca i se pare un lucru intuitiv ca baile cu apa fierbinte contribuie la numarul redus de sperma, dar nu i-a fost clar daca contribuia sau nu la fertilitate. ‘In mod ideal, acest studiu trebuie repetat cu un numar mult mai mare de pacienti si cu un grup de control definit clar inainte sa putem fi siguri ca baile cu apa fierbinte sunt un risc pentru fertilitatea barbatilor sau nu. Schimbarile in calitatea spermei sunt un lucru, dar insarcinarile sunt lucrurile care conteaza. Dar nu ar face rau pentru barbatii care sunt ingrijorati de fertilitate sa faca un dus si nu o baie.’

Sperma se produce cel mai bine in imprejurari mai racoroase, de accea testiculele sunt asezate in afara corpului barbatului, in scrot.Comment Form

  • coconu florin: Buna ziua. Sunt din Braila si am 37 de ani. De 22 de ani sunt dependent de caru
  • sorin: Buna seara,stiind ca suntei un om cu mare credinta in dumnezeu,si un familist co
  • Bogdan: Multumesc mult, chiar ma ajuta mult site-ul :)
  • Corina: Buna ziua. Am o biblie foarte veche pe care am obtinut-o cu greu in urma unui vi
  • mircea tocaciu: ASI DORI SA VORBESC CU DOMNIA SA SI SA-I MULTUMESC CE AFACUT PENTRU STEAUA SINT