Cererea de eliberare a lui Miron Cozma a fost admisa

0

Cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma a fost admisa de Comisia speciala de la Penitenciarul Rahova, transmite NewsIn.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului mai are de executat 16 zile din pedeapsa de 10 ani de inchisoare primita ca urmare a implicarii sale in mineriada din 1991. Miron Cozma ar trebui sa paraseasca inchisoarea la 2 decembrie, atunci cand ii expira pedeapsa.

Votul pentru avizul favorabil eliberarii conditionate a fost luat in unanimitate de membrii Comisiei speciale, care au apreciat ca Miron Cozma a avut, in ultma perioada, un comportament ireprosabil in inchisoare. Decizia comisiei si dosarul vor fi trimise Judecatoriei Sectorului 5 si vor intra pe rolul acesteia saptamana viitoare, au anuntat surse judiciare, citate de NewsIn.

Cererea de eliberare conditionata a intrat automat pe lista comisiei, dupa ce, la inceputul lunii mai, Tribunalul Bucuresti i-a respins lui Miron Cozma o solicitare in acest sens.

La inceputul anului, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a hotarat eliberarea conditionata a fostului lider din Valea Jiului, la propunerea comisiei speciale a Penitenciarului Rahova. Membrii comisiei au sustinut atunci ca Miron Cozma a dat dovada de indreptare a comportamentului sau antisocial, participand la activitati religioase si sportive.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis insa ca liderul minerilor sa isi ispaseasca pedeapsa pana la sfarsit, dupa ce Decizia Judecatoriei sectorului 5 a fost atacata cu recurs, atat de Parchet, cat si de Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR), organizatie care nu a fost admisa ca parte in proces.

In 20 februarie, instanta Tribunalului Bucuresti admitea recursul Parchetului Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, respingand cererea de eliberare conditionata a lui Cozma.

Miron Cozma a fost condamnat de instanta suprema, in 15 februarie 1999, la 18 ani de detentie pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura implicarea sa in mineriada din 1991, soldata cu caderea Guvernului condus de Petre Roman.

Sentinta de condamnare a lui Cozma s-a dat dupa mineriada de la Costesti-Valcea, din ianuarie 1999, ca apoi sa fie declansata o actiune similare in februarie 1999, la Stoenesti-Olt, cand liderul minerilor din Valea Jiului a fost arestat.

Instanta suprema a decis ca, dupa executarea intregii pedepse, lui Cozma sa-i fie interzise drepturile civile, timp de sapte ani, precum si intrarea in orasele Petrosani si Bucuresti, timp de cinci ani.

Miron Cozma a fost gratiat in 2004, printr-un decret al fostului presedinte Ion Iliescu, insa decizia a fost revocata dupa cateva zile.

HotNews.ro, A.N., 16 nov 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *