Raspandire fara precedent a bolilor infectioase. Exista riscul unor epidemii globale

0

Bolile provocate de infectii se raspandesc in lume mai repede ca niciodata, arata ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de BBC News.

Riscul de izbucnire a unor epidemii grave cum ar fi Sida, Sindromul Respirator Acut Sever (pneumonia atipica) sau ebola (febra hemoragica) este tot mai mare avand in vedere ca, anual, 2,1 miliarde de oameni calatoresc cu avionul in diverse parti ale lumii.

OMS atrage atentia ca sunt absolut necesare masuri urgente pentru a combate izbucnirea acestor boli. Una dintre ele ar fi crearea unor vaccinuri noi. In caz contrar, aceste maladii ar putea avea un impact devastator asupra economiei si securitatii globale, scrie raportul.

Documentul numit “Un viitor mai sigur” arata ca bolile infectioase au avut o dezvoltare fara precedent in ultima perioada. Astfel, din 1970 au aparut 39 de noi boli, iar numai in ultimii cinci ani OMS a identificat mai mult de 1 100 de noi epidemii intre care holera, poliomielita si gripa aviara.

OMS cere guvernelor sa informeze la timp organizatia in cazul izbucnirii unor astfel de boli, pentru ca, de multe ori, aceasta afla din presa despre cazurile grave.

Intr-o prefata la raport, directorul general al OMS, Margaret Chan, afirma ca, pentru a preveni izbucnirea unor epidemii este cruciala cooperarea.

HotNews.ro, C.N.A., 23 aug 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *